Navigacija

O-AE-20-MPI - Menadžment prehrambene industrije

Specifikacija predmeta
Naziv Menadžment prehrambene industrije
Akronim O-AE-20-MPI
Studijski program Agroekonomija
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja, odnosno razumevanje: funkcionisanja poslovnih sistema u prehrambenoj industriji; organizacije radnih procesa, metoda koje se primenjuju u procesu upravljanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude osposobljen za: organizovanje i rukovođenje poslovnim sistemima prehrambene industrije, izbor i primenu savremenih metoda upravljanja, izbor tehnologije, upravljanje tehnološkim sistemima, upravljanje sistemom kvaliteta u prehrambenoj industriji i upravljanje informacionim sistemima.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Poslovni sistemi PI. Organizacija prerade poljoprivrenih proizvoda (izbor lokacije, organizacija snabdevanja sirovinama, organizacija transporta, organizacija radnih procesa. Sistem kvaliteta u PI Menadžment sistemi, ciljevi poslovanja, kriterijumi efikasnosti, rast i razvoj, strategija tehnološke konkurentnosti, izbor tehnologije, upravljanje tehnološkim sistemima, upravljački informacioni sistem.
    Sadržaj praktične nastave Na vežbama će se rešavati praktični problemi menadžmenta (modeli upravljanja proizvodnjom, predviđanje poslovnih aktivnosti, tehnološka predviđanja, razvoj proizvoda, optimalno korišćenje kapaciteta, analiza proizvodnog programa, , određivanje optimalnog asortimana proizvodnje, usklađivanje proizvodnog programa, minimizacija vremena transporta.
    Literatura
    1. Bulat V. (2004): Industrijski menadžment-nova paradigma. Fakultet za industrijski menadžment. Beograd. Vujošević M. (1997): Operativni menadžment-kvantitativne metode. Društvo operacionih istraživača Jugoslavije. Beograd. Milićević Vesna (2001): Strategija poslovnog planiranja-menadžerski pristup. Fakultet organizacionih nauka. Beograd. Schroeder G. R. (1999): Upravljanje proizvodnjom. Mate. Zagreb.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom primenjuje se u svim nastavnim poglavljima predmeta u određenom obimu (individualna i grupna)
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari