M-MH-14-PMH - Patogeni mikroorganizmi u hrani
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Patogeni mikroorganizmi u hrani | |||
| Akronim | M-MH-14-PMH | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Mikrobiologija hrane i životne sredine | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja i razumevanje osobina osnovnih grupa patogenih mikroorganizma značajnih za različite kategorije hrane; novih patogena koji izazivaju oboljenja a prenose se hranom, brze metode identifikacije, novi trendovi bezbednosti hrane, biohazardi. Sticanje veština prepoznavanja osnovnih grupa patogenih mikroorganizama i korišćenje klasičnih i savremenih tehnika za njihovu izolaciju i identifikaciju. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje i razumevanje procesa izolacije patogenih mikroorganizama iz različitih vrsta hrane; analizira mogućnost njihove pojave u lancu proizvodnje hrane; analitički pristup identifikaciji različitih patogena i tumačenju rezultata; razumevanje i sagledavanje savremenih trendova u proizvodnji hrane i pojavama alimentarnih epidemija; razvija kreativno mišljenje i prezentuje stečena znanja. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Izvori mikroorganizama u hrani, bezbednost, uzimanje uzoraka. Karakteristike dominantnih grupa patogena, izolacija i identifikacija Campylobacter, B. cereus, C. botulinum, C. perfringens, patogeni sojevi E. coli, L. monocytogenes, Salmonella, Shigella, S. aureus, Vibrio, Yersinia; Noro virus, Hepatitis A virus; Giardia, Cryptosporidium, mikotoksini. Alimentarne epidemije. Mikrobiološki standardi. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Eksperimentalni rad u cilju savladavanja tehnika gajenja patogenih mikroorganizama i njihove identifikacije; uvod u samostalno proučavanje literature, izvođenje savremenih analitičkih metoda u cilju determinacije patogenih mikroorganizama. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 5 | 0 | |||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 60 | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 40 | |||
