Navigacija

M-ML-14-BZV - Bioremedijacija zemljišta i voda

Specifikacija predmeta
Naziv Bioremedijacija zemljišta i voda
Akronim M-ML-14-BZV
Studijski program Poljoprivreda
Modul Melioracije zemljišta
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o značaju procesa bioremedijacije, razumevanje uloge mikroorganizama u procesima uklanjanja organskih zagađivača iz oštećenih ekosistema i transformacije teških metala iz kontaminiranih zemljišta, upoznavanje sa principima i tehnikama bioremedijacije i njihovom primenom u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude bude osposobljen da izabere tehniku bioremedijacije i proceni ulogu mikroorganizama u degradaciji organskih jedinjenja u ekosistemu; da objasni kako uslovi sredine utiču na proces bioremedijacije, da opiše ulogu mikroorganizama u transformaciji metala, dizajnira ogled iz oblasti bioremedijacije; proceni koristi i rizike bioremedijacije
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Diverzitet, fiziološke i genetske karakteristike zemljišnih mikroorganizama u bioremedijaciji. Ekološki faktori koji utiču na bioremedijaciju. Principi i tehnike bioremedijacije. Bioremedijacija zemljišta kontaminiranih organskim zagađivačima. Mikroorganizmi u uklanjanju teških metala. Biofilteri u remedijaciji zemljišta i voda. Interakcija mikroorganizama i biljaka u bioremedijaciji.
    Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskog ili naučnog rada.
    Literatura
    1. Raičević, V., Lalević, B., Kljujev, I., Petrović, J. 2010. Ekološka mikrobiologija. Poljoprivredni fakultet Beograd.
    2. Gadd, G.M. 2001. Fungi in bioremediation. Cambridge University Press.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teoretska nastava, mentorski rad u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, eLearning i case-study. Obavezna je izrada i prezentacija seminarskog rada. Štampan naučni rad ili saopšten na skupu, štampan u celini vrednuju se kao i seminarski rad.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 60