M-MH-14-BAO - Biokonverzija agroindustrijskog otpada
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Biokonverzija agroindustrijskog otpada | |||
Akronim | M-MH-14-BAO | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane i životne sredine | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu razumevanje fiziološkog i genetičkog biodiverziteta mikroorganizama značajnih u procesima biokonverzije, transformaciju i tok transformacije složenih organskih jedinjenja prisutnih u agroindustrijskom otpadu, praćenje procesa biokonverzije otpada iz poljoprivrede i prehrambene industrije, uticaj agroindustrijskog otpada na životnu sredinu | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Ctudent treba da: utvrdi opšta saznanja o karakteristikama agroindustrijskog otpada; opiše ulogu otpada iz prehrambene industrije u zagađenju životne sredine; dovede u vezu saznanja o biodiverzitetu mikroorganizama i njihovoj ulozi u transformaciji organske materije sa postupcima koji se primenjuju u biokonverziji otpada. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Fizičke, hemijske i mikrobiološke karakteristike otpada biljnog porekla. Fiziološki diverzitet mikroorganizama u otpadu. Specifični agroindustrijski otpad. Submerzna i «solid state» fermentacija. Primena procesa kompostiranja u upravljanju agroindustrijskim otpadom. Anaerobna digestija otpada. Kvalitet proizvoda biokonverzije i mogućnost korišćenja. | |||
Sadržaj praktične nastave | zorkovanje otpada iz prehrambene industrije i komposta. Izolacija fizioloških grupa mikroorganizama koji učestvuju u procesu bikonverzije, praćenje njihove brojnosti i aktivnosti tokom procesa kompostiranja. Detekcija patogenih mikroorganizama iz komposta. Mikrobiološki kvalitet komposta, precizna evidencija eksperimentalnih podataka i predstavljanje u pisanoj i usmenoj formi | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
5 | 0 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, case study, e-learning | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | 20 | Usmeni ispit | 60 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari |