Navigacija

O-MH-14-IMA - Industrijski mikroorganizmi u hrani animalnog porekla

Specifikacija predmeta
Naziv Industrijski mikroorganizmi u hrani animalnog porekla
Akronim O-MH-14-IMA
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Nema uslova Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja osnovnih grupa mikroorganizama značajnih za industrijsku proizvodnju hrane animalnog porekla: bakterija mlečne kiseline, sirćetnih bakterija, kvasaca i gljive. Pojam i značaj starter kultura; kriterijumi za izbor starter kultura; uloga starter kultura u fermentaciji proizvoda animalnog porekla.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju kursa student treba da: opiše i objasni karakteristike osnovnih grupa industrijskih mikroorganizama; objasni kako fizički, hemijski i ekološki faktori utiču na aktivnost starter kultura; definiše ulogu starter kultura u fermentacionim i transformacionim procesima tokom proizvodnje hrane animalnog porekla.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod: Pojam, značaj i aktivnost industrijskih mikroorganizama: bakterije mlečne kiseline, sirćetne bakterije, kvasci i gljive; Karakteristike starter kultura; kriterijumi selekcije; starter kulture u fermentaciji mlečnih proizvoda, proizvoda od mesa i ribe; Uloga starter kultura u biohemijskim transformacijama; Uloga i značaj dopunskih kultura.
    Sadržaj praktične nastave Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi u navedenim oblastima: metode morfološke i biohemijske karakterizacije bakterija mlečne kiseline, metode morfološke i biohemijske karakterizacije kvasaca, metode morfološke i biohemijske karakterizacije gljiva, metode detekcije starter kultura u fermentisanim mlečnim proizvodima, siru i fermentisanim kobasicama.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe, kao i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 15
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 15