Navigacija

O-MH-14-BMM - Bioaktivne materije mikrobiološkog porekla

Specifikacija predmeta
Naziv Bioaktivne materije mikrobiološkog porekla
Akronim O-MH-14-BMM
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja potrebnih za dobijanje bioaktivnih komponenata, kao i razumevanje uslova neophodnih za njihov nastanak u ćelijama mikroorganizama; ovladavanje postupcima za izdvajanje i prečiščavanje bioaktivnih materija; sagledavanje mogućnosti korišćenja ovih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju modula student treba da: - okarakteriše uslove neophodne za proizvodnju bioaktivnih materija; - definiše i opiše procese pri kojima nastaju bioaktivne materije mikroorganizama - ovlada metodama izolacije i prečišćavanja bioaktivnih komponenata; - identifikuje ulogu bioaktivnih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji; - prezentuje stečena znanja i primeni u praksi;
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Upoznavanje sa metodama za proizvodnju bioaktivnih materija mikroorganizama; definisanje neophodnih uslova i procesa nastanka bioaktivnih materija mikroorganizama; objašnjavanje postupaka izdvajanja i prečišćavanja bioaktivnih materija; upoznavanje sa mogućnostima korišćenja biološki aktivnih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji.
    Sadržaj praktične nastave Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi u navedenim oblastima: tehnike izolacije bioaktivnih materija iz viših i nižih gljiva, kvasaca i bakterija, primena bioaktivnih materija u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Oralna prezentacija, video prezentacija, laboratorijske vežbe i metode interaktivne nastave.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 30