O-MH-14-BMM - Bioaktivne materije mikrobiološkog porekla
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Bioaktivne materije mikrobiološkog porekla | |||
Akronim | O-MH-14-BMM | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja potrebnih za dobijanje bioaktivnih komponenata, kao i razumevanje uslova neophodnih za njihov nastanak u ćelijama mikroorganizama; ovladavanje postupcima za izdvajanje i prečiščavanje bioaktivnih materija; sagledavanje mogućnosti korišćenja ovih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Na kraju modula student treba da: - okarakteriše uslove neophodne za proizvodnju bioaktivnih materija; - definiše i opiše procese pri kojima nastaju bioaktivne materije mikroorganizama - ovlada metodama izolacije i prečišćavanja bioaktivnih komponenata; - identifikuje ulogu bioaktivnih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji; - prezentuje stečena znanja i primeni u praksi; | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Upoznavanje sa metodama za proizvodnju bioaktivnih materija mikroorganizama; definisanje neophodnih uslova i procesa nastanka bioaktivnih materija mikroorganizama; objašnjavanje postupaka izdvajanja i prečišćavanja bioaktivnih materija; upoznavanje sa mogućnostima korišćenja biološki aktivnih komponenata u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji. | |||
Sadržaj praktične nastave | Teorijsku nastavu prati izvođenje praktičnih laboratorijskih vežbi u navedenim oblastima: tehnike izolacije bioaktivnih materija iz viših i nižih gljiva, kvasaca i bakterija, primena bioaktivnih materija u prehrambenoj i parafarmaceutskoj industriji. | |||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Oralna prezentacija, video prezentacija, laboratorijske vežbe i metode interaktivne nastave. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 30 |