Navigacija

Nagrada Privredne komore Srbije dodeljena dr Mihailu P. Milanoviću

Fakultet

Nagrada Privredne komore Srbije dodeljena dr Mihailu P. Milanoviću

 

Dr Mihailo P. Milanović, asistent sa doktoratom Instituta za poljoprivrednu tehniku, Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu dobio je nagradu Privredne komore Srbije za najbolju doktorsku disertaciju odbranjenu u školskoj 2020/21. godini. Doktorska disertacija pod naslovom „Termomehanički aspekti procesa sušenja ostataka iz proizvodnje sokova“, odbranjena je na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 23.09.2021, pod mentorstvom prof. dr Mirka Komatine, a izrađena u saradnji sa Institutom za poljoprivrednu tehniku i Laboratorijom za termotehnička i strujno-tehnička merenja našeg fakulteta.

 

Nagrada Privredne komore Srbije za najbolje doktorske disertacije dodeljuje se od 1968. godine. Za školsku 2020/2021. godinu konkurisalo je 28 radova sa 14 fakulteta i četiri univerziteta, a nagrađeno je ukupno 11 doktorata u različitim naučnim oblastima, čija su rešenja primenljiva u privredi i doprinose razvoju nauke, ekonomije i društva u celini. Osnovni kriterijumi pri ocenjivanju bili su relevantnost naučnog rada, objavljivanje u referentnim međunarodnim časopisima i primenjivost datog rešenja.

 

Praktični doprinos nagrađenog rada ogleda se u mogućnosti optimizacije potrošnje energije za sušenje u odnosu na vreme sušenja korišćenjem metode sa kombinovanim konduktivno-konvektivnim dovođenjem toplotnog protoka materijalu. Utvrđeno je da je kombinovana konduktivno-konvektivna metoda sušenja izuzetno efikasna za sušenje ostataka iz industrije prerade voća odnosno voćnog tropa, a ima i širi potencijal primene i za druge srodne materijale.

Slične vesti