Navigacija

D-PT-14-BFM-13 - Biohemija i fiziologija mikroorganizama

Specifikacija predmeta
Naziv Biohemija i fiziologija mikroorganizama
Akronim D-PT-14-BFM-13
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Poljoprivredna tehnika
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o metaboličkim procesima u mikrobnoj ćeliji, biohemijskim putevima karakterističnim samo za mikrobnu ćeliju, metabolitičkom diverzitetu mikroorganizama, biohemijskoj transformaciji organskih jedinjenja, mehanizmima transporta nutrijenata u ćeliju i uticaju ekoloških faktora na karakteristike i parametre rasta.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude osposobljen da analizira metaboličke procese kod mikroorganizama, da predvidi efekte ekoloških faktora na rast mikrobnih ćelija, da opiše metaboličke procese karakteristične samo za mikroorganizme, da objasni primenu različitih metoda enzimske aktivnosti i mikrobne biomase u cilju razumevanja biohemijskog diverziteta.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Anabolizam i katabolizam organskih jedinjenja kod mikroorganizama, metabolizam fototrofnih i hemotrofnih mikroorganizama, enzimi kao biokatalizatori, metabolitički procesi karakteristični samo za mikroorganizme, mikrobni rast. Uticaj ekoloških faktora na metabolitičke puteve, enzimska aktivnost i mikrobna biomasa zemljišta kao parametar biohemijske aktivnosti zemljišta.
    Sadržaj praktične nastave Studijski istraživački rad biće organizovan individualno u zavisnosti od teme doktorske disertacije, a obuhvatiće izradu i pisanje seminarskog ili naučnog rada.
    Literatura
    1. Paul, E.A. 2007. Soil Microbiology, Ecology and Biochemistry. Academic Press. Elsevier.
    2. Raičević, V., Lalević, B., Kljujev, I., Petrović, J., 2010. Ekološka mikrobiologija, Poljoprivredni fakultet u Beogradu.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 0 3
    Metode izvođenja nastave Teoretska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, mentorski rad, eLearning i case study. Obavezna je izrada i prezentacija seminarskog rada. Štampan naučni rad ili saopšten na skupu, štampan u celini vrednuju se kao i seminarski rad.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 60