O-TA-14-HPPR-13 - Hemija prirodnih proizvoda
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Hemija prirodnih proizvoda | |||
| Akronim | O-TA-14-HPPR-13 | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Položen ispit iz Organske hemije. | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja i razumevanja strukture, fizičkih i hemijskih osobina prirodnih organskih jedinjenja značajnih za prehrambenu tehnologiju. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje principa izolovanja organskih jedinjenja iz prirodnih proizvoda, kao i savremenih analitičkih metoda za njihovo određivanje. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Aminokiseline, peptidi i proteini, ugljeni hidrati, lipidi, nukleinske kiseline, alkaloidi, hormoni i antibiotici. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Predviđene su vežbe koje se odnose na proučavanje sastava, strukture i osobina organskih jedinjenja značajnih za prehrambenu industriju. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 3 | |||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava, laboratorijske vežbe i interaktivna nastava. Predviđeni su nastavni testovi, seminarski radovi i kolokvijumi. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 60 | |
| Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | 10 | |||
| Kolokvijumi | 10 | |||
| Seminari | 5 | |||
