Navigacija

O-KV-14-SP-13 - Sanitacija pogona

Specifikacija predmeta
Naziv Sanitacija pogona
Akronim O-KV-14-SP-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija konzervisanja i vrenja
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
    Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Da pruži studentu osnovne pojmove i principe sanitacije prehrambenih pogona i da omogući logičko povezivanje teorijskih osnova i praktične primene sredstava za sanitaciju.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Sticanje znanja iz oblasti izvora kontaminacije i sanitacije pogona prehrambene industrije; sposobnost primene i ispitivanje aktivnosti sredstava za pranje, dezinfekciju i ličnu higijenu; kontrola deratizacije; osposobljenost za korišćenje literature i drugih informacija za poboljšanje nivoa znanja; timski rad; kritičko i kreativno mišljenje; prezentacija stečenih znanja i procena odvijanja nastavnog procesa.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Osnovni principi sanitacije, osnovni izvori kontaminacije u prehrambenoj industriji, higijena zaposlenih, sredstva za pranje i sanitaciju i načini delovanja, osobine površina koje dolaze u kontakt sa hranom, biofilmovi i njihovo uklanjanje, značaj vode za sanitaciju, kontrola štetočina, značaj rasporeda opreme u pogonu za primenu pravilne sanitacije, značaj pravilnog strujanja vazduha.
      Sadržaj praktične nastave Određivanje jačine sredstava za sanitaciju, praktično određivanje mikrobiološke kontaminacije u pogonima za proizvodnju prehrambenih proizvoda, praćenje efikasnosti primene pojedinih sredstava za sanitaciju.
      Literatura
      1. Principles of Food Sanitation
      2. Food Plant Sanitation: Design, Maintenance, and Good Manufacturing Practices
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      2 2
      Metode izvođenja nastave Klasična nastava, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave, kooperativne u grupama studenata i timske nastave, kao i korišćenje platforme za elektronsko učenje.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava 5 Usmeni ispit 70
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari 5