Navigacija

O-RA-14-NAV-13 - Navodnjavanje

Specifikacija predmeta
Naziv Navodnjavanje
Akronim O-RA-14-NAV-13
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Ratarstvo i povrtarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Studentu će se omogućiti sticanje znanja/razumevanja: o razvoju navodnjavanja kod nas i u svetu, o ulozi i značaju vode u biljnoj proizvodnji (ratarstvo i hortikultura), potrebama useva za vodom i njenom određivanju, režimu navodnjavanja, načinima i metodama navodnjavanja zemljišta pod različitim usevima (ratarstvo i hortikultura), izboru i funkcionisanju opreme za navodnjavanje.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da pokaže veštine: povezivanja teorijskog znanja sa konkretnim primerima u praksi, pravilnog izbora opreme za navodnjavanje pri gajenju različitih biljnih vrsta (ratarstvo, hortikultura), određivanje adekvatnog režima navodnjavanja, Studenti će se osposobiti za individualan i timski rad, kritičko mišljenje, prezentaciju stečenog znanja, kao i za vrednovanje uloženog rada.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Fizičke osobine zemljišta, voda u zemljištu i njena dinamika, potrebe gajenih useva za vodom, uticaj navodnjavanja na zemljište i biljke, elementi režima navodnjavanja, načini i metode navodnjavanja, oprema za navodnjavanje useva (ratarstvo, hortikultura), primena fertigacije u biljnoj proizvodnji (ratarstvo, hortikultura).
    Sadržaj praktične nastave Određivanje najvažnijih fizičkih i vodnih osobina zemljišta, određivanje potreba gajenih biljaka za vodom, određivanje elemenata režima navodnjavanja (norme zalivanja i navodnjavanja, vremena zalivanja, turnusa zalivanja), određivanje potrebnih količina đubriva
    Literatura
    1. Stojićević D. (1996): Navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta, Partenon, Beograd. Dragović S. i sar. (2006): Navodnjavanje u biljnoj proizvodnji, Partenon, Beograd. Bošnjak Đ.(1999): Navodnjavanje poljoprivrednih useva, Poljoprivredni fakultet, Novi Sad.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 10