Navigacija

O-KV-14-GOTH-13 - Tehnologija gotove hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija gotove hrane
Akronim O-KV-14-GOTH-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija konzervisanja i vrenja
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja i veština o nutritivnim i tehnološkim karakteristikama poljoprivrednih proizvoda kao osnovnih sirovina, tehnološkim svojstvima aditiva i drugih pomoćnih sirovina za proizvodnju hrane, kao i osnove postupka obrade i prerade neprerađenih namirnica.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da bude sposoban da definiše parametre kvaliteta sirovina, da pravilno vodi tehnološke postupke proizvodnje gotove hrane i da vrši analizu parametara kvaliteta gotovog proizvoda.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Principi ishrane; Parametri kvaliteta sirovina; Nutritivna, energetska, biološka vrednost namirnica; Načini prenošenja toplote, Postupci suve i vlažne toplotne obrade namirnica; Tehnološki postupci dobijanja različitih gotovih prehrambenih proizvoda (supe, majonez, gotova jela, dečija hrana itd).
    Sadržaj praktične nastave Izračunavanje energetske vrednosti hrane; Kontrola kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda;
    Literatura
    1. Gugušević-Đaković, M. (1989): Industrijska proizvodnja gotove hrane. Naučna knjiga, Beograd;
    2. Popov-Raljić, J. (1999): Tehnologija i kvalitet gotove hrane. Tehnološki fakultet, Novi Sad;
    3. Paunović, D.M. (2014): Praktikum iz tehnologije gotove hrane. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet, Beograd;
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i interaktivna nastava uz računske i laboratorijske vežbe. Svi studenti rade dva testa znanja i razumevanja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 20
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari