Navigacija

O-KV-14-VIN2-13 - Tehnologija vina 2

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnologija vina 2
Akronim O-KV-14-VIN2-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija konzervisanja i vrenja
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta P1. Znanja o preradi grožđa, alkoholnoj fermentaciji, proizvodnji belih, roze, ružičastih i crvenih vina, nezi i odležavanju vina, manama, nedostacima i kvarenjima vina; 2. sposoban da tokom postupka proizvodnje vina usmerava proces u pravcu dobijanja što kvalitetnijeg proizvoda; 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema u pogledu nedostataka, mana i kvarenja vina, sprečavanja i uklanjanja istih.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da bude sposoban da pokaže poznavanje: 1. Procesa alkoholne fermentacije; 2. Poznavanje procesa proizvodnje belih vina; 3. Poznavanje procesa proizvodnje roze i ružičastih vina; 4. Poznavanje procesa proizvodnje crvenih vina; 5. Praktična znanja kod osnovnih zahvata nege i odležavanja vina; 6. Praktična znanja kod uklanjanja mana, nedostataka i kvarenja vina.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave
    Sadržaj praktične nastave 1. Određivanje količine slobodnog i ukupnog sumpordioksida u vinu; 2. Količina isparljivih kiselina u vinu; 3. Količina ukupnih fenolnih jedinjenjau vinu; 4. Količina ukupnog pepela u vinu; 5. Količina kalijuma u vinu; 6. Količina rezidualnog šećera u vinu; 7. Intenzitet i nijanse boje; 7. Vinska kiselina u vinu; 8. Specifična težina vina, destilata i ekstrakta; 9. Bistrenje i stabilizacija vina.
    Literatura
    1. Milosavljević, M., Jović, S. Grožđe i vino. Beograd: Agena, 1999;
    2. Radovanović, V. Tehnologija vina. Beograd: Građevinska knjiga, 1986;
    3. Blesić, M. Tehnologija vina. Sarajevo: Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, 2016;
    4. Petrović, A. Praktikum za Tehnologiju vina. Beograd: Poljoprivredni fakultet, 2022
    5. Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D., Donèche, B., Lonvaud, A. Handbook of Enology. Vol. 1. The Microbiology of Wine and Vinifications 2nd Edition. England, West Sussex: John Wiley & Sons Ltd, 2006
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 3
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari