O-KV-14-VIN1-13 - Tehnologija vina 1
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija vina 1 | |||
Akronim | O-KV-14-VIN1-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija konzervisanja i vrenja | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje: 1. o grožđu kao sirovini, hemijskom sastavu šire, kriterijumima za određivanje zrelosti i vremena berbe grožđa, korekciji hemijskog sastava šire, vinskim sudovima; 2. veština kako bi bio u stanju da tokom postupka proizvodnje upravlja kvalitetom sirovine i gotovog proizvoda, da vrši kontrolu; 3. sposobnosti rešavanja konkretnih problema u proizvodnji. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | 1. Poznaje grožđe kao sirovinu za proizvodnju vina; 2.Poznaje hemijski sastav šire i dinamiku važnijih sastojaka tokom fenofaza sazrevanja grožđa; 3.Poznaje važnije činioce koji utiču na kvalitet grožđa i karakter vina; 4. Sposoban za određivanje zrelosti i vremena berbe grožđa; 5. Stekne praktična znanja kod korekcije hemijskog sastava šire; 6. Stekne praktična znanja o održavanju vinskih sudova. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. Uvod: istorijat vinarstva i vinogradarstva kod nas i u svetu; 2. Poznavanje grožđa kao sirovine za proizvodnju vina; 3. Hemijski sastav šire; 4. Faze razvoja bobice; 5. Važniji činioci koji utiču na kvalitet šire i vina; 6. Kriterijumi za određivanje zrelosti i vremena berbe grožđa; 7. Korekcija sadržaja šećera i kiselina u širi; 8. Savremeni koncept preduzeća za proizvodnju vina; 9. Vinski sudovi. | |||
Sadržaj praktične nastave | 1. Određivanje mehaničkog sastava grozda; 2.Određivanje količine šećera u širi; 3. Popravka količine šećera u širi; 4. Određivanje titriljivog aciditeta šire i vina; 5. Korekcija aciditeta šire. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i interaktivna nastava uz laboratorijske vežbe. Svi studenti rade dva testa znanja i razumevanja. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 60 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |