Navigacija

M-VO-20-POM - Pomologija

Specifikacija predmeta
Naziv Pomologija
Akronim M-VO-20-POM
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Voćarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o novim i perspektivnim sortama i podlogama jabučastih, koštičavih, jezgrastih i jagodastih vrsta voćaka. Student treba da se osposobi za korišćenje savremene literature o novim sortama voćaka, pomološki način opisa i vrednovanja sorti. Kroz teorijsku i praktičnu nastavu student treba da se osposobi za pravilan izbor odgovarajućih sorti i podloga pri podizanju savremenih voćnjaka.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje osobina novostvorenih sorti i podloga voćaka. Na osnovu stečenih znanja student će biti osposobljen za izbor novih sorti i podloga i davanje preporuke za njihovo uvođenje u proizvodnu praksu za zasnivanje visokointenzivnih zasada, kao i da ukaže na njihove prednosti u odnosu na aktuelni sortiment i podloge već zastupljene u proizvodnji.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na četiri poglavlja: 1) Jabučaste voćke (jabuka, kruška, dunja), 2) Koštičave voćke (šljiva, breskva, kajsija, trešnja, višnja), 3) Jezgraste voćke (orah, leska, badem) i 4) Jagodaste voćke (jagoda, malina, kupina, ribizla, borovnica). Takođe će biti obrađene i najznačajnije novije vegetativne podloge za pojedine vrste jabučastih i koštičavih voćaka.
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa osobinama najznačajnijih novih sorti jabučastih, koštičavih, jezgrastih i jagodastih voćaka. Primena metoda za opis i determinaciju novih sorti, kao i za ocenjivanje kvaliteta ploda (spoljašnjeg izgleda i ukusa).
    Literatura
    1. Milatović, D., (2019). Šljiva. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    2. Milatović, D., Nikolić, M., Miletić, N. (2015). Trešnja i višnja, drugo dopunjeno izdanje. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    3. Milatović, D., (2013). Kajsija. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    4. Milivojević, J. (2018). Posebno voćarstvo 3 – Jagodaste voćke. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, kao i prezentacije seminarskih radova studenata, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 30
    Praktična nastava Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 10