Navigacija

M-HK-20-AMP - Ampelografija

Specifikacija predmeta
Naziv Ampelografija
Akronim M-HK-20-AMP
Studijski program Poljoprivreda
Modul Hortikultura
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu da proširi i usavrši znanja iz oblasti poznavanja sorti plemenite loze, sorti tipa interspecies hibrida i loznih podloga. Sticanjem saznanja o specifičnostima sorti studenti se osposobljavaju da samostalno kreativno deluju u oblasti ampelografije u skladu sa ekološkim uslovima.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje botaničkih, agrobioloških i privredno – tehnoloških karakteristika sorti V. vinifera, loznih podloga a u skladu stim i sposobnost da projektuje specifičnu tehnologiju gajenja sorti i podloga vinove loze
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na tri osnovna poglavlja : 1) Vinske sorte; 2) Stone sorte 3) Lozne podloge. U okviru poglavlja obradiće se sledeće metodske jedinice : Privredni značaj; Poreklo i rasprostranjenost; Morfološke i fiziološke osobine; Specifičnosti tehnologije gajenja.
      Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa najznačajnijim vinskim, stonim sortama i loznim podlogama vinove loze. Determinacija i ocenjivanje kvaliteta ploda i proizvoda od grožđa, u zavisnosti od ekoloških uslova gajenja.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 2
      Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđena 1 test a na kraju nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
      Praktična nastava 5 Usmeni ispit 50
      Projekti
      Kolokvijumi 20
      Seminari 20