Navigacija

M-FM-20-IZB - Integralna zaštita njivskog bilja

Specifikacija predmeta
Naziv Integralna zaštita njivskog bilja
Akronim M-FM-20-IZB
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razumevanja princip integralne zaštite njivskog bilja (IZNJB), ciklusu razvića štetočina, patogena i korova, osetljivost njivskih biljaka prema ovim bioagensima, specifičnostima IZNJB u odnosu na pojedine useve. Sposobnost da proceni prag štetnosti, ekonomski prag i prag odluke da sprovede koncept IZNJB od patogena, štetočina i korova pri datim agroekološkim i proizvodnim uslovima.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da pokaže: poznavanje i razumevanje principa i strategija u IZNJB od patogena, štetočina i korova u proizvodnji na otvorenom i zaštićenom prostoru. Student treba da bude osposobljen za primenu metoda timskog rada, razvijanje kritičkog mišljenja o sadržaju predmeta i prezentaciju stečenih znanja u okviru predmeta.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Integralna zaštita (IZ) jarih okopavinskih useva (kukuruz, šećerna repa, soja, suncokret, duvan), IZ višegodišnjih leguminoza (lucerke, crvene deteline, zvezdana), IZ jednogodišnjih leguminoza (grahorica, lupina), IZ povrća (plodovo, vrežasto, kupusasto, mahunasto, korenasto, lukovičasto i lisnato povrće), IZ krompira.
    Sadržaj praktične nastave Terenske vežbe na otvorenom prostoru - IZ pojedinih useva shodno godišnjem kalendaru, fazi razvoja useva i infestaciji patogena, štetočina i korova. Terenske vežbe u zaštićenom prostoru- povrtarska proizvodnja, proizvodnja rasada, cveća.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Od metoda izvođenja nastave koriste se klasična predavanja, vežbe, terenske vežbe i metode interaktivne nastave.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 45 Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 20