Navigacija

O-UB-20-TPK - Tehnike poboljšanja kvaliteta

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnike poboljšanja kvaliteta
Akronim O-UB-20-TPK
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje teorijskog i praktičnog znanja o primeni različitih metoda i tehnika u kvantitativnom i kvalitativnom pristupu organizovanja pojedinih mera za upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon položenog ispita studenti bi trebalo da budu osposobljeni da: (i) razumeju i prepoznaju tehnike i metode poboljšanja kvaliteta koje postoje; (ii) pravilno primenjuju alate i tehnike poboljšanja bezbednosti i kvaliteta hrane; (iii) planiraju, organizuju i upravljaju bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane u okviru strategije uspešnog poslovanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Obrađuju se sledeće tematske celine: sedam Išikavinih alata kvaliteta; pojam i vrste troškova kvaliteta; Tagučijeva jednačina kvaliteta; alati kvaliteta koji pokrivaju rešavanje problema, japanski model poboljšanja kvaliteta (kaizen) i koncept smanjenja rasipanja; "Lean manufacturing"; upravljanje performansama; koncepti poboljšanja bezbednosti i kvaliteta hrane.
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava se realizuje kroz vežbe koje su organizovane da prate predavanja tako da se na vežbama studenti uče praktičnoj primeni izabranih sedam (7) osnovnih alata kvaliteta kao prirodni nastavak teorijske eksplikacije istih tokom predavanja.
    Literatura
    1. Đekić Ilija (2010): Metode poboljšanja sistema upravljanja bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 3
    Metode izvođenja nastave Usmeno izlaganje i vizuelna prezentacija uz korišćenje odgovarajuće didaktičke opreme; interaktivna nastava; konsultacije - direktne i elektronskim putem.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 10
    Seminari 20