O-UB-20-TPK - Tehnike poboljšanja kvaliteta
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnike poboljšanja kvaliteta | |||
Akronim | O-UB-20-TPK | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Nema | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje teorijskog i praktičnog znanja o primeni različitih metoda i tehnika u kvantitativnom i kvalitativnom pristupu organizovanja pojedinih mera za upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon položenog ispita studenti bi trebalo da budu osposobljeni da: (i) razumeju i prepoznaju tehnike i metode poboljšanja kvaliteta koje postoje; (ii) pravilno primenjuju alate i tehnike poboljšanja bezbednosti i kvaliteta hrane; (iii) planiraju, organizuju i upravljaju bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane u okviru strategije uspešnog poslovanja. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Obrađuju se sledeće tematske celine: sedam Išikavinih alata kvaliteta; pojam i vrste troškova kvaliteta; Tagučijeva jednačina kvaliteta; alati kvaliteta koji pokrivaju rešavanje problema, japanski model poboljšanja kvaliteta (kaizen) i koncept smanjenja rasipanja; "Lean manufacturing"; upravljanje performansama; koncepti poboljšanja bezbednosti i kvaliteta hrane. | |||
Sadržaj praktične nastave | Praktična nastava se realizuje kroz vežbe koje su organizovane da prate predavanja tako da se na vežbama studenti uče praktičnoj primeni izabranih sedam (7) osnovnih alata kvaliteta kao prirodni nastavak teorijske eksplikacije istih tokom predavanja. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 3 | |||
Metode izvođenja nastave | Usmeno izlaganje i vizuelna prezentacija uz korišćenje odgovarajuće didaktičke opreme; interaktivna nastava; konsultacije - direktne i elektronskim putem. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 20 |