Navigacija

O-TR-20-OMIK - Opšta mikrobiologija

Specifikacija predmeta
Naziv Opšta mikrobiologija
Akronim O-TR-20-OMIK
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija ratarskih proizvoda
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja i razumevanje osnovnih grupa mikroorganizama na osnovu njihove građe i aktivnosti. Teme: ćelijska struktura i funkcija, metabolizam, fiziologija, ekologija, genetika mikroorganizama i uloga u zdravlju ljudi, poljoprivredi, industriji i biogeohemijskim ciklusima. Razumevanje značaja mikroorganizama u vazduhu, vodi, zemljištu, interkacija sa biljkama i životinjama.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da stekne znanje, sposobnost da razume raznovrsnost mikroorganizama u odnosu na njihov značaj i aktivnost; prepozna tipove ćelijske građe; objasni značaj ekoloških faktora na njihov život; poveže biohemijsku aktivnost i značaj u prehrambenoj industriji; savlada veštinu korišćenja svetlosnog mikroskopa, određivanja broja, osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod u mikrobiologiju: pojam, značaj i aktivnost mikroorganizama; morfologija i citologija virusa, bakterija i eukariota; fiziologija: ishrana, rast i razmnožavanje, uticaj ekoloških faktora, procesi metabolizma; genetika: struktura i replikacija DNK, mutacije, rekombinacije, rekombinantna tehnologija; klasifikacioni sistemi, sistematika pojedinih grupa; ekologija u različitim sistemima.
    Sadržaj praktične nastave Prepoznavanje ćelija bakterija, kvasaca, gljiva, algi i protozoa. Poređenje strukture prokariotske i eukariotske ćelije i opisivanje njihovih funkcija. Primena aseptičnih tehnika i tehnika za određivanje broja mikroorganizama. Izvođenje osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura.
    Literatura
    1. Mikrobiologija
    2. A photographic atlas for the microbiology laboratory
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe. Biće primenjene metode interaktivne nastave, kooperativne u grupama studenata i timske nastave, kao i korišćenje platforme za elektronsko učenje.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 70
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari