O-TR-20-OMIK - Opšta mikrobiologija
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Opšta mikrobiologija | |||
| Akronim | O-TR-20-OMIK | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Tehnologija ratarskih proizvoda | |||
| Tip studija | osnovne akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja i razumevanje osnovnih grupa mikroorganizama na osnovu njihove građe i aktivnosti. Teme: ćelijska struktura i funkcija, metabolizam, fiziologija, ekologija, genetika mikroorganizama i uloga u zdravlju ljudi, poljoprivredi, industriji i biogeohemijskim ciklusima. Razumevanje značaja mikroorganizama u vazduhu, vodi, zemljištu, interkacija sa biljkama i životinjama. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da stekne znanje, sposobnost da razume raznovrsnost mikroorganizama u odnosu na njihov značaj i aktivnost; prepozna tipove ćelijske građe; objasni značaj ekoloških faktora na njihov život; poveže biohemijsku aktivnost i značaj u prehrambenoj industriji; savlada veštinu korišćenja svetlosnog mikroskopa, određivanja broja, osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Uvod u mikrobiologiju: pojam, značaj i aktivnost mikroorganizama; morfologija i citologija virusa, bakterija i eukariota; fiziologija: ishrana, rast i razmnožavanje, uticaj ekoloških faktora, procesi metabolizma; genetika: struktura i replikacija DNK, mutacije, rekombinacije, rekombinantna tehnologija; klasifikacioni sistemi, sistematika pojedinih grupa; ekologija u različitim sistemima. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Prepoznavanje ćelija bakterija, kvasaca, gljiva, algi i protozoa. Poređenje strukture prokariotske i eukariotske ćelije i opisivanje njihovih funkcija. Primena aseptičnih tehnika i tehnika za određivanje broja mikroorganizama. Izvođenje osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura. | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 1 | 1 | ||
| Metode izvođenja nastave | Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe. Biće primenjene metode interaktivne nastave, kooperativne u grupama studenata i timske nastave, kao i korišćenje platforme za elektronsko učenje. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 70 | |
| Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | 20 | |||
| Seminari | ||||
