O-KV-20-SP - Sanitacija pogona
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Sanitacija pogona | |||
Akronim | O-KV-20-SP | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija konzervisanja i vrenja | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Da pruži studentu osnovne pojmove i principe sanitacije prehrambenih pogona i da omogući logičko povezivanje teorijskih osnova i praktične primene sredstava za sanitaciju. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Sticanje znanja iz oblasti izvora kontaminacije i sanitacije pogona prehrambene industrije; sposobnost primene i ispitivanje aktivnosti sredstava za pranje, dezinfekciju i ličnu higijenu; kontrola deratizacije; osposobljenost za korišćenje literature i drugih informacija za poboljšanje nivoa znanja; timski rad; kritičko i kreativno mišljenje; prezentacija stečenih znanja i procena odvijanja nastavnog procesa. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Osnovni principi sanitacije, osnovni izvori kontaminacije u prehrambenoj industriji, higijena zaposlenih, sredstva za pranje i sanitaciju i načini delovanja, osobine površina koje dolaze u kontakt sa hranom, biofilmovi i njihovo uklanjanje, značaj vode za sanitaciju, kontrola štetočina, značaj rasporeda opreme u pogonu za primenu pravilne sanitacije, značaj pravilnog strujanja vazduha. | |||
Sadržaj praktične nastave | Određivanje jačine sredstava za sanitaciju, praktično određivanje mikrobiološke kontaminacije u pogonima za proizvodnju prehrambenih proizvoda, praćenje efikasnosti primene pojedinih sredstava za sanitaciju. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 1 | 1 | ||
Metode izvođenja nastave | Klasična nastava, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave, kooperativne u grupama studenata i timske nastave, kao i korišćenje platforme za elektronsko učenje. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 70 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari | 5 |