Navigacija

O-FM-20-VOĆ - Voćarstvo

Specifikacija predmeta
Naziv Voćarstvo
Akronim O-FM-20-VOĆ
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 3.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentima sticanje znanja o morfologiji voćaka, rastu i razvoju voćaka, odnosu voćaka i činilaca spoljašnje sredine, načinima razmnožavanja voćaka, osnovnim principima zasnivanja voćnjaka i agrotehničkim i pomotehničkim merama koje se primenjuju u voćnjaka
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže veštinu prepoznavanja vrsta voćaka, da poznaje mehanizme upravljanja njihovim rastom i razvojem i da poznaje činioce koji određuju rodnost voćaka. On treba da zna da izvrši kritičku analizu pogodnosti ekoloških činilaca poljoprivrenog staništa za organizovanje voćarske proizvodnje, da zna principe podizanja novih zasada voćaka i principe pravilne nege voćaka.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave U okviru predmeta proučavaće se sledeća poglavlja: Morfologija voćaka, ekologija voćaka, rast i razvoj voćaka, zasnivanje voćnjaka, nega voćaka i berba voća.
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava će biti organizovana u obliku vežbi, na kojima će studenti biti upoznati sa klasifikacijom voćaka, morfologijom voćaka i fiziološkim principima razmnožavanja voćaka.
    Literatura
    1. Radivojević, D., Marković, N. (2015): Voćarstvo i vinogradarstvo. Univerzitet u BeograduPoljoprivredni fakultet. Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. Na kraju praktične nastave (vežbe) provera znanja će se izvršiti polaganjem kolokvijuma. Provera znanja posle završene teorijske nastave obaviće se usmenim ispitom.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari