Navigacija

O-FM-20-SVO - Specijalno voćarstvo

Specifikacija predmeta
Naziv Specijalno voćarstvo
Akronim O-FM-20-SVO
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema. Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz oblasti morfologije, fenologije, sorti i podloga, ekologije i specifičnosti tehnologije gajenja pojedinih vrsta jabučastih, koštičavih, jezgrastih i jagodastih voćaka. Student treba da se osposobi za izbor odgovarajućih sorti i podloga voćaka, kao i za primenu odgovarajućih agrotehničkih i pomotehničkih mera u savremenim voćnjacima.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje bioloških osobina jabučastih, koštičavih, jezgrastih i jagodastih vrsta voćaka, sorti i podloga, kao i specifičnosti tehnologije gajenja. Na kraju kursa student treba da bude osposobljen za prepoznavanje sorti, za utvrđivanje pogodnosti agroekoloških uslova, kao i za praktičnu primenu mera za podizanje i održavanje voćnjaka.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet je podeljen na četiri osnovna poglavlja: 1) Jabučaste voćke (jabuka, kruška, dunja); 2) Koštičave voćke (šljiva, breskva, kajsija, trešnja, višnja); 3) Jezgraste voćke (orah, leska, badem, pitomi kesten); 4) Jagodaste voćke (jagoda, malina, kupina, ribizla, borovnica).
    Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa osobinama najznačajnijih sorti jabučastih, koštičavih, jezgrastih i jagodastih vrsta voćaka. Botanički tipovi ploda voćaka. Primena metoda za opis i determinaciju sorti. Primena metoda za ocenjivanje kvaliteta ploda. Metode za određivanje optimalnog vremena berbe.
    Literatura
    1. Milatović, D. (2019). Šljiva. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    2. Milatović, D., Nikolić, M., Miletić, N. (2015): Trešnja i višnja, drugo dopunjeno izdanje. Naučno voćarsko društvo Srbije, Čačak.
    3. Đurović, D. (2021). Posebno voćarstvo I – Jabučaste voćke. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    4. Milivojević, J. (2018). Posebno voćarstvo 3 – jagodaste voćke. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave je predviđena jedna provera znanja testom, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 25 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 25
    Seminari