Navigacija

O-UB-20-SOC - Sociologija

Specifikacija predmeta
Naziv Sociologija
Akronim O-UB-20-SOC
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet ima za cilj da studentima omogući da u okviru definisanog fonda časova stekne dublja znanja iz sociologije, što je bitna predpostavka za svestranije razumevanje društva, njegove strukture i razvoja, razumevanja sela kao društvene zajednice, strukture i razvoja sela, seljaštva i poljoprivrede
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student kroz predmet treba da bude osposobljen za: prepoznavanje problema iz sociologije, sociologije sela i poljoprivrede, primenu metoda u sociologiji, efikasno učenje, timski rad, kritičko mišljenje i prezentaciju rezultata.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Predmet i nastanak sociologije; Metode u sociologiji; Sociološko određenje društva i strukture; Društvena struktura i stratifikacija; Ekonomska struktura; Predmet i zadaci sociologije sela i poljoprivrede; Društvene promene u demografskoj i socijalnoj strukturi sela i poljoprivrede; Sociološke karakteristike rada i zanimanja u poljoprivredi; Socijalna ekologija sela i poljoprivrede.
    Sadržaj praktične nastave Sve jedinice predviđene planom detaljno će biti razrađene na časovima vežbi.
    Literatura
    1. P. Kozić, S. Jelić: Sociologija, Klasa d.o.o. Beograd, 2007.
    2. C. Kostić: Sociologija sela,Zavod za izdavanje udžbenika Srbije, Beograd, 1975.
    3. K. Kilibarda: Selo i ljudska hrana, Naučna knjiga, Beograd, 1990.
    4. M. Mitrović: Sociologija sela, SDS, Beograd, 1998.
    5. Đ. Stevanović: Agrarna sociologija, Stručna knjiga, Beograd, 1990.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Klasična predavanja, vežbe i interaktivna nastava.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi 40
    Seminari 10