Navigacija

O-UB-20-ANHE - Analitička hemija

Specifikacija predmeta
Naziv Analitička hemija
Akronim O-UB-20-ANHE
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Položeni ispit iz Opšte hemije Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava sticanje: znanja iz principa i primene hemijske analize prehrambenih uzoraka, proračun osnovnih veličina i parametara bitnih za hemijsku analizu, veština eksperimentalnog rada koja razvija sposobnosti primene klasičnih metoda hemijske analize koje omogućavaju pouzdanu identifikaciju i predstavljaju preduslov za primenu instrumentalnih metoda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da: 1. zna definicije, terminologiju i jedinice kojima se opisuju analitički podaci; 2. definiše mogućnost primene klasičnih metoda; 3. rešava hemijske zadatke u analitici hrane; 4. savlada pravila rada za izvođenje hemijske analize; 5. zna da izabere tehnike kojima se može izvesti hemijska analiza; 6. ima sposobnost da interpretira i proceni rezultate hemijske analize.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Principi i oblast primene analitičke hemije. Kriterijumi za izbor analitičke metode. Hemija vodenih rastvora: homogena i heterogena ravnoteža. Uzorkovanje i priprema uzoraka za hemijsku analizu. Kvantitativna hemijska analiza: principi i podela metoda: gravimetrijska i volumetrijska analiza. Osnovni principi i primena instrumentalnih metoda za analizu prehrambenih proizvoda.
    Sadržaj praktične nastave Kvalitativna hemijska analiza: dokazivanje katjona od I do V analitičke grupe; dokazivanje anjona. Gravimetrija: metode taloženja i volatilizacije. Volumetrija: a) metode kiselo-bazne titracije; b) metode precipitacije; b) metode građenja kompleksa; g) metode oksido-redukcije. Papirna hromatografija. Potenciometrija. Interpretacija rezultata matematičkom statistikom. Završna analiza.
    Literatura
    1. 1. M.B.Rajković, „Uvod u analitičku hemiju-klasične osnove”, Pergament, Beograd, 2007. 2. M.B.Rajković i I.D. Sredović, „Praktikum iz analitičke hemije-klasične metode”, Poljoprivredni fakultet, Zemun, 2009.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 3
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična laboratorijska nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima u različitim odnosima. Provera znanja testom ide posle svake oblasti pređene na predavanjima (ukupno 3). Kolokvijumi prate eksperimentalnu nastavu (vežbanje) (ukupno 2). Oralna i video prezentacija, hemijska analitika, računske vežbe.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit 25
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 25
    Projekti
    Kolokvijumi 30
    Seminari 5