Navigacija

C-HH-14-HH - Hemija hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Hemija hrane
Akronim C-HH-14-HH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Hemija hrane
Tip studija specijalističke akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje: teorijskih znanja o hemijskim jedinjenjima koja su najzastupljenija u hrani, aditivima i hemiji prehrambenih proizvoda (mesa i proizvoda od mesa, mleka i mlečnih proizvoda, pekarskih proizvoda, itd)
      Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon uspešnog završetka ovog kursa, studenti bi trebalo da budu sposobni da: 1. Opišu i objasne strukturu i hemijske osobine proteina, lipida i ugljenih hidrata. 2. Opišu hemijske osobine aditiva u širem smislu. 3. Definišu ulogu aditiva u hrani. 4. Primene znanja iz hemija prehrambenih proizvoda. 5. Prezentuju stečena znanja kroz pismene i usmene forme izlaganja.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Proteini, ugljeni hidrati i lipidi u hrani: Kratak pregled najvažnijih hemijskih i fizičkih osobina ovih jedinjenja. Hemijske i fizičke promene ovih jedinjenja tokom prerade, čuvanja i pripreme hrane; Voda u hrani: Aktivitet vode i metode za određivanje aktiviteta vode. Uloga vode u namirnicama i hrani. Aditivi: Definicije i podela aditiva. Hemijske osobine aditiva. Hemija prehrambenih proizvoda.
      Sadržaj praktične nastave -
      Literatura
      1. M. Antic (20 12 ) : Food Chemistry – lectures, IFC - WBG . ( prevod na srpski u toku). M. Antic (20 12 ) : Food Analysis – lectures, IFC - WBG . ( prevod na srpski u toku). S. Petrović, D. Mijin, N. Stojanović ( 2009. ) : Hemija prirodnih organskih jedinjenja, TMF Beograd. John M. deMan (1999): Principles of Food Chemistry — 3 rd , Aspen Publishers, Inc.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      0.2 0
      Metode izvođenja nastave Teorijska nastava, teorijske vežbe i interaktivna nastava. Predviđen je seminarski rad.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 60
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari 30