C-HH-14-HH - Hemija hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Hemija hrane | |||
| Akronim | C-HH-14-HH | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Hemija hrane | |||
| Tip studija | specijalističke akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | obavezan | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje: teorijskih znanja o hemijskim jedinjenjima koja su najzastupljenija u hrani, aditivima i hemiji prehrambenih proizvoda (mesa i proizvoda od mesa, mleka i mlečnih proizvoda, pekarskih proizvoda, itd) | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon uspešnog završetka ovog kursa, studenti bi trebalo da budu sposobni da: 1. Opišu i objasne strukturu i hemijske osobine proteina, lipida i ugljenih hidrata. 2. Opišu hemijske osobine aditiva u širem smislu. 3. Definišu ulogu aditiva u hrani. 4. Primene znanja iz hemija prehrambenih proizvoda. 5. Prezentuju stečena znanja kroz pismene i usmene forme izlaganja. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Proteini, ugljeni hidrati i lipidi u hrani: Kratak pregled najvažnijih hemijskih i fizičkih osobina ovih jedinjenja. Hemijske i fizičke promene ovih jedinjenja tokom prerade, čuvanja i pripreme hrane; Voda u hrani: Aktivitet vode i metode za određivanje aktiviteta vode. Uloga vode u namirnicama i hrani. Aditivi: Definicije i podela aditiva. Hemijske osobine aditiva. Hemija prehrambenih proizvoda. | |||
| Sadržaj praktične nastave | - | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 0.2 | 0 | |||
| Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava, teorijske vežbe i interaktivna nastava. Predviđen je seminarski rad. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 30 | |||
