Navigacija

D-ML-14-DKF - Diverzitet korovske flore i vegetacije

Specifikacija predmeta
Naziv Diverzitet korovske flore i vegetacije
Akronim D-ML-14-DKF
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Melioracije zemljišta
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o osnovnim elementima biodiverziteta, činiocima koji obogaćuju/osiromašuju biodiverzitet, bogatstvu korovske flore i vegetacije, principima klasifikacije i kartiranja korovske flore i vegetacije; i veštine u determinaciji korovskih vrsta/nižih taksona, metodama uzimanju fitocenoloških snimaka, obradi vegetacijskih podataka, izradi fotocenoloških tablica i kartiranju flore i vegetacije.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da pokaže poznavanje i razumevanje: faktora koji utiču na diverzitet korovske flore i vegetacije, poznavanje i primenu ključeva za determinaciju biljaka, principa klasifikacije korovskih zajednica i kartiranja korovske flore i vegetacije. Student treba da bude osposobljen za timski rad, razvije kritičko i kreativno mišljenja i prezentuje stečeno znanja u okviru predmeta.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Elementi biodiverziteta i činioci koji utiču na njega, mogućnosti regulisanja biodiverziteta u ekosistemu; Pregled i osnovne karakteristike diverziteta, uticaj različitih faktora na diverzitet korovske flore, poznavanje diverziteta korovske flore u funkciji kontrole korova, kartiranje korova; Diverzitet korovske vegetacije: osnovne karakteristike, sukcesije, pregled segetalne i ruderalne vegetacije.
    Sadržaj praktične nastave Terenska snimanja korovske flore i vegetacije. Primena ključeva za determinaciju vrsta i nižih taksona. Kartiranje korovske flore i vegetacije. Izrada fitocenoloških tabela i interpretacija obrađenih florističkih i vegetacijskih podataka.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 0 3
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava i studijski istraživački rad. Predviđa se priprema seminarskog rada sa elementima naučno-istraživačkog rada: merenja, obrada i analiza podataka, prezentacija rezultata.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 30 Usmeni ispit 30
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 40