M-HH-14-MDUV - Principi modifikacije duvanskih proizvoda
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Principi modifikacije duvanskih proizvoda | |||
Akronim | M-HH-14-MDUV | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Hemija i biohemija hrane | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Cilj predmeta je da studentima omogući da steknu znanja o: savremenim tehnološkim postupcima iskorišćavanja svih delova duvanske biljke i tehnoloških operacija u obradi duvana i izradi cigareta; metoda kojima se može uticati na količinu i sastav dima cigarete i dima u okolini, tipova i vrsta aditiva za različite proizvode od duvana i principa njihovog delovanja. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa, studenti treba da budu u stanju da razumeju i objasne: pojam upotrebne vrednosti duvana; sve savremene tehnološke postupke izrade proizvoda od duvana; metode i načine kojima se može uticati na količinu i sastav duvanskog i dima u okolini; senzorna svojstva proizvoda od duvana; primene savremene analitičke metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Upotrebna vrednost duvana; Hemija lista duvana; Završna obrada duvana; Cigareta; Tehnološke osnove proizvodnje cigareta; Savremeni principi izrade cigareta; Dim cigarete i principi modifikacije dima; Bioaktivne komponente duvanskog dima i dima u okolini; Ambijentalni dim; Vodena lula; Uticaj elemenata mešavine na formiranje komponenata dima vodene lule; Senzorna svojstva proizvoda od duvana. | |||
Sadržaj praktične nastave | Simuliranje procesa u proizvodnji proizvoda od duvana koji se koriste za uživanje; uvod u samostalno proučavanje literature, savremene analitičke metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
5 | 0 | |||
Metode izvođenja nastave | Interaktivna predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije, korišćenjem kolaborativne, i kooperativne metode aktivnog učenja. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | 0 | |
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 50 | |
Projekti | 0 | |||
Kolokvijumi | 0 | |||
Seminari | 30 |