Navigacija

M-HH-14-MDUV - Principi modifikacije duvanskih proizvoda

Specifikacija predmeta
Naziv Principi modifikacije duvanskih proizvoda
Akronim M-HH-14-MDUV
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Hemija i biohemija hrane
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 8.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Cilj predmeta je da studentima omogući da steknu znanja o: savremenim tehnološkim postupcima iskorišćavanja svih delova duvanske biljke i tehnoloških operacija u obradi duvana i izradi cigareta; metoda kojima se može uticati na količinu i sastav dima cigarete i dima u okolini, tipova i vrsta aditiva za različite proizvode od duvana i principa njihovog delovanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa, studenti treba da budu u stanju da razumeju i objasne: pojam upotrebne vrednosti duvana; sve savremene tehnološke postupke izrade proizvoda od duvana; metode i načine kojima se može uticati na količinu i sastav duvanskog i dima u okolini; senzorna svojstva proizvoda od duvana; primene savremene analitičke metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Upotrebna vrednost duvana; Hemija lista duvana; Završna obrada duvana; Cigareta; Tehnološke osnove proizvodnje cigareta; Savremeni principi izrade cigareta; Dim cigarete i principi modifikacije dima; Bioaktivne komponente duvanskog dima i dima u okolini; Ambijentalni dim; Vodena lula; Uticaj elemenata mešavine na formiranje komponenata dima vodene lule; Senzorna svojstva proizvoda od duvana.
    Sadržaj praktične nastave Simuliranje procesa u proizvodnji proizvoda od duvana koji se koriste za uživanje; uvod u samostalno proučavanje literature, savremene analitičke metode kontrole kvaliteta sirovina i finalnih proizvoda.
    Literatura
    1. Alan Rodgman, Thomas A. Perffeti: The chemical components of tobacco and tobacco smoke; CRC Press, Taylor & Francis Group, London, 2009.
    2. Belitz, H.D., Grosch, W., Schieberle, P: Food Chemistry, Springer – Vertay, Heilderberg, 3 rd revised edition, 2009.
    3. Del Davis, Mark T. Nielsen: Tobacco - Production, Chemistry and Technology, book, 1999.
    4. Wynder, E.L. and Hoffmann, D.: Tobacco and Tobacco Smoke, Academic Press INC., London, 1983.
    5. Tobacco Encyclopedia, Tobacco Journal Internacional Mainz, Germany, 2000.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 0
    Metode izvođenja nastave Interaktivna predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije, korišćenjem kolaborativne, i kooperativne metode aktivnog učenja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 0
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti 0
    Kolokvijumi 0
    Seminari 30