O-MH-14-GOTH - Tehnologija gotove hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Tehnologija gotove hrane | |||
Akronim | O-MH-14-GOTH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje znanja i veština o nutritivnim i tehnološkim karakteristikama poljoprivrednih proizvoda kao osnovnih sirovina, tehnološkim svojstvima aditiva i drugih pomoćnih sirovina za proizvodnju hrane, kao i osnove postupka obrade i prerade neprerađenih namirnica. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Po završetku kursa iz ovog predmeta student treba da bude sposoban da definiše parametre kvaliteta sirovina, da pravilno vodi tehnološke postupke proizvodnje gotove hrane i da vrši analizu parametara kvaliteta gotovog proizvoda. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Principi ishrane; Parametri kvaliteta sirovina; Nutritivna, energetska, biološka vrednost namirnica; Načini prenošenja toplote, Postupci suve i vlažne toplotne obrade namirnica; Tehnološki postupci dobijanja različitih gotovih prehrambenih proizvoda (supe, majonez, gotova jela, dečija hrana itd). | |||
Sadržaj praktične nastave | Izračunavanje energetske vrednosti hrane; Kontrola kvaliteta sirovina i gotovih proizvoda; | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i interaktivna nastava uz računske i laboratorijske vežbe. Svi studenti rade dva testa znanja i razumevanja. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 20 | |
Praktična nastava | 5 | Usmeni ispit | 40 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari |