Navigacija

O-FM-14-INS - Masovne pojave insekata

Specifikacija predmeta
Naziv Masovne pojave insekata
Akronim O-FM-14-INS
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Položena Opšta entomologija Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja i razumevanja o pojavi prenamnoženja insekata, uslovima koji dovode do masovnih pojava, posledicama po biljnu proizvodnju i merama suzbijanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Od studenta se očekuje da pokaže poznavanje: autohtonih i alohtonih vrsta insekata sklonih prenamnoženjima, karakteristika gradogenih vrsta, uslova koji dovode do masovnih pojava (gradacija), metoda praćenja toka gradacije i posledica gradacije na biljnu proizvodnju, mera suzbijanja insekata u prenamnoženju.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod, Uzroci i tok insekatskih gradacija; Gradogene vrste insekata; Prirodni neprijatelji insekata u prenamnoženju; Kontrola brojnosti insekata u prenamnoženju; Mere suzbijanja gradogenih vrsta insekata
    Sadržaj praktične nastave Iz svih poglavlja predavanja predviđene su vežbe u laboratoriji. Morfološke i bioekološke karakteristike gradogenih vrsta insekata i njihovih prirodnih neprijatelja; Identifikacija vrsta na osnovu preimaginalnih i imaginalnih stadijuma.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom drži se po metodskim jedinicama u okviru svakog poglavlja. Obavezan seminarski rad (ukupno 1). Kolokvijum je po završetku praktične nastave (ukupno 1). Završni usmeni ispit.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 20
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari