Navigacija

O-FM-14-VBZ - Viroze bilja u zaštićenom prostoru

Specifikacija predmeta
Naziv Viroze bilja u zaštićenom prostoru
Akronim O-FM-14-VBZ
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima nema Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje znanja o razlozima zbog kojih su fitopatogeni virusi značajan ograničavajući faktor u proizvodnji povrća i ukrasnih biljaka u zaštićenom prostoru, izvorima zaraze i načinima unošenja i sekundarnog širenja, strategijama i merama kontrole; veština neophodnih za uspešno rukovođenje zaštitom od fitopatogenih virusa u zaštićenom prostoru.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude sposoban da primeni stečena znanja iz prepoznavanja bolesti izazvanih virusima na osnovu simptomatologije i načina širenja, primeni mere kojima se sprečava unošenje i širenje, da poveže detektovan virus sa prisutnim vektorima i potvrdi vektorsku ulogu insekta, kao i da preduzme mere uništavanja izvora zaraze i blokira puteve širenja virusa.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značaj i vrste zaštićenog prostora; Konstrukciona rešenja od značaja za zaštitu biljaka; Opšte fitosanitarne mere; Higijena u i oko zaštićenog prostora; Dezinfekcija; Simptomatologija virusnih oboljenja; Izvori zaraze i načini širenja; Sekundarno širenje; Najznačajniji virusi rasada povrća, ukrasnih biljaka i jagode; Mere zaštite.
    Sadržaj praktične nastave Prepoznavanje simptoma; Uočavavanje rasporeda obolelih biljaka; Brza dijagnostika poljskim serološkim testovima; Potvrda infektivnosti; Sakupljanje informacija o načinu dospeća patogena u objekat i procena različitih faktora koji bi pogodovali širenju bolesti u toku istog ili iz jednog u drugi ciklusa proizvodnje; Utvrđivanje vektorske uloge detektovanih insekata; Sprovođenje mera kontrole.
    Literatura
    1. Krstić, B., Stanković, I., Vučurović, A. (2018): Viroze ratarskog, povrtarskog i ukrasnog bilja. Univerzitet u Beogradu-Poljoprivredni fakultet.
    2. Krstić, B., Bulajić, A. (2007): Karantinski virusi povrća i ukrasnih biljaka u zaštićenom prostoru. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, RS i Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    3. Krstić, B., Bulajić, A., Đekić, I. (2008): Tomato spotted wilt virus, TSWV-Standardna operativna procedura za fitopatološke dijagnostičke laboratorije. Univerzitet u Beogradu -Poljoprivredni fakultet i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, RS.
    4. Krstić B., Stanković, I. (2012): Viroze bilja - multimedijalni sadržaji. Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava, seminarski rad vezan za određeno poglavlje (1 seminarski rad) i provera znanja testom (2 testa). Na kraju modula kolokvijum i završni ispit.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 3 Pismeni ispit
    Praktična nastava 2 Usmeni ispit 40
    Projekti 40
    Kolokvijumi 10
    Seminari 5