SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
FakultetPoljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu ostvario je u poslednje vreme značajne rezultate u više različitih oblasti za koje verujemo da zaslužuju da budu podeljeni ne samo sa usko stručnom, već i sa širom javnošću zainteresovanom za rad i aktivnosti Poljoprivrednog fakulteta.
Kvalitet u realizaciji naučno-istraživačkog i stručnog rada na Poljoprivrednom fakultetu, doprineo je da Univerzitet u Beogradu i ove godine bude visoko rangiran na prestižnim listama rangiranja svetskih univerziteta. Na nedavno objavljenoj Šangajskoj listi rangiranja najboljih svetskih univerziteta, Univerzitet u Beogradu zauzeo je generalnu poziciju između 401. i 500. mesta. U oblasti nauke o hrani, naš Univerzitet zauzima visoku poziciju i nalazi se između 101. i 150. mesta kao ubedljivo najbolje rangirani Univerzitet iz regiona jugoistočne Evrope. U oblasti poljoprivrednih nauka, Univerzitet zauzima poziciju između 201. i 300. mesta i nalazi se u grupi vodećih regionalnih univerziteta. Ovako visoke pozicije Univerziteta u Beogradu u oblastima poljoprivrednih nauka i nauke o hrani zasluga je, pre svega, naučnih rezultata koji su postigli zaposleni na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.
Na neposredno završenom velikom međunarodnom sajmu posvećenom vinu, rakijama i hrani “Wine Vision by Open Balkan 2024” naš Fakultet je osvojio 6 prestižnih nagrada i to: zlatnu i srebrnu medalju za naše rakije od kajsije i dunje, kao i bronzane medalje za vina: Rektorsko, Akademik, Mentor i Virino. Osvajanje ovako prestižnih nagrada na jednom veoma kompetitivnom takmičenju, kao što je Wine Vision, potvrđuje kontinuitet u održavanju kvaliteta koji zaposleni Fakulteta ostvaruju u svojim svakodnevnim stručnim i istraživačkim aktivnostima.
Poljoprivredni fakultet je u poslednjih 10 godina, realizovao više od 200 nacionalnih, bilateralnih i međunarodnih projekata, što je omogućilo da se godišnje objavljuje na desetine i desetine, neretko i preko 100 naučnih radova, u prestižnim međunarodnim časopisima. Na taj način, Fakultet se pozicionirao kao regionalni lider u oblasti poljoprivrede, agroekonomije i prehrambene tehnologije. Postignuti naučni rezultati nisu ostali bez odjeka i uticali su na to da se poveća interesovanje stranih studenata za studiranje na našem Fakultetu. Izlazeći u susret zahtevima studenata iz zemalja Evrope, Azije i Afrike, Fakultet je kreirao studijski program na doktorskim akademskim studijama, koji se akredituje i na srpskom i na engleskom jeziku.
Nažalost, ono sa čime se Fakultet godinama suočava jeste postepeno, ali kontinuirano smanjenje interesovanja maturanata za studije poljoprivrede i proizvodnje hrane. Ovaj trend jeste globalan i posebno izražen u našem regionu, ali i pored toga, ove školske godine sa skoro 600 prvi put upisanih studenata na sva tri nivoa akademskih studija, naš Fakultet je vodeći u regionu po broju prvi put upisanih studenata iz oblasti poljoprivrede, agroekonomije i prehrambene tehnologije.
Iako je smanjenje interesovanja za studiranje na poljoprivrednim fakultetima, između ostalog, rezultat kako negativnog prirodnog priraštaja, tako i sve izraženije pojave da se maturanti nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja ne odlučuju za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama, to svakako ne predstavlja niti utehu, niti opravdanje, već objektivne činjenice sa kojima se Fakultet suočava. S tim u vezi, a u cilju povećanja atraktivnosti studija poljoprivrede, agroekonomije i prehrambene tehnologije, zaposleni na Fakultetu preduzimaju brojne aktivnosti, kroz promocije u gimnazijama i srednjim stručnim školama, učestvovanjem na obrazovnim sajmovima, kao i u promocijama preko društvenih mreža.
Međutim, ono na šta Fakultet ne može nikako da utiče, a što u mnogome doprinosi sve manjem broju studenata koji se upisuju na Fakultet, jeste u javnim medijima veoma ispoljen negativan narativ o poljoprivredi uopšte. Nažalost, pospešivanju tih negativnih narativa o poljoprivredi naročito doprinose neodmerene i neodgovorne, a često i senzacionalističke izjave nestručnih pojedinaca. Za sveprisutan negativan narativ o poljoprivredi u javnosti, svakako nisu odgovorni mediji, ali verujemo da svi moramo biti svesni da je proizvodnja hrane jedan od stubova nacionalne sigurnosti.
Poljoprivreda je ključna za obezbeđivanje hrane, očuvanje prirodnih resursa i jačanje lokalne ekonomije. Popularizacija poljoprivrede kroz zajedničke aktivnosti na edukaciji o savremenim tehnologijama i inovacijama, digitalizaciji, kao i o održivim principima razvoja podstaknuće, verujemo mlađe generacije da se uključe u ovu vitalnu delatnost. Promocija Fakulteta i uspešnih primera iz prakse, kao i veće ulaganje u ruralne zajednice, otvaraju vrata ka stvaranju atraktivnije budućnosti za sve koji prepoznaju potencijal poljoprivrede kao profesije i načina ličnog života.
Poslovodstvo Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu