O-TR-14-HPPR-13 - Hemija prirodnih proizvoda
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Hemija prirodnih proizvoda | |||
Akronim | O-TR-14-HPPR-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija ratarskih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Položen ispit iz Organske hemije. | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja i razumevanja strukture, fizičkih i hemijskih osobina prirodnih organskih jedinjenja značajnih za prehrambenu tehnologiju. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje principa izolovanja organskih jedinjenja iz prirodnih proizvoda, kao i savremenih analitičkih metoda za njihovo određivanje. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Aminokiseline, peptidi i proteini, ugljeni hidrati, lipidi, nukleinske kiseline, alkaloidi, hormoni i antibiotici. | |||
Sadržaj praktične nastave | Predviđene su vežbe koje se odnose na proučavanje sastava, strukture i osobina organskih jedinjenja značajnih za prehrambenu industriju. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 3 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska nastava, laboratorijske vežbe i interaktivna nastava. Predviđeni su nastavni testovi, seminarski radovi i kolokvijumi. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 60 | |
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | ||
Projekti | 10 | |||
Kolokvijumi | 10 | |||
Seminari | 5 |