Navigacija

O-FM-14-HERB-13 - Herbologija

Specifikacija predmeta
Naziv Herbologija
Akronim O-FM-14-HERB-13
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja o biološkim i ekološkim karakteristikama korova, odnosu korova prema abiotskim i biotskim faktorima, merama u suzbijanju korova, ekonomski štetnim korovskim vrstama i merama za njihovo suzbijanje; i veština prepoznavanja korova u fazi ponika i vegetativnoj fazi, prepoznavanja organa za razmnožavanje, determinacije korova, procene praga odluke i predlaganja optimalnih mera u suzbijanju.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje i razumevanje: osnovnih bioloških karakteristika korova, razmnožavanja i širenja korova, ekoloških grupa korova, odnosa korova prema abiotskim i biotskim faktorima, mera u suzbijanju korova, korova pojedinih useva i neobradivih površina sa predlogom mera za njihovo suzbijanje. Osposobljenost za timski rad, kritičko i kreativno mišljenja i prezentaciju stečenih znanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Uvod u herbologiju, Podela i biološke osobine korova, Štete, Razmnožavanje i načini širenja, Invazivni procesi korova, Autekologija: odnos korova prema abiotskim faktorima, korovi kao indikatori staništa, interakcije usev-korov i pragovi štetnosti, Rezistentnost korova na herbicide, Mere u suzbijanju korova, Korovi useva i zasada i njihovo suzbijanje, Korovi neobradivih površina i njihovo suzbijanje.
    Sadržaj praktične nastave Morfologija, razmnožavanje i ekologija ekonomski štetnih korovskih vrsta i suzbijanje. Bonitiranje staništa, Ispitivanje biološke efikasnosti herbicida, Usaglašavanje izbora herbicida sa građom korovske zajednice, Principi upotrebe ključeva za determinaciju korova.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja i vežbe (laboratorijske i terenske) u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. Provera znanja testom će se sprovesti posle završetka pojedinačnih oblasti predavanja (ukupno 3). Posle završene nastave obavezan je kolokvijum iz praktičnog dela predmeta i završni ispit.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 40 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 15
    Seminari