Navigacija

O-ML-14-HEMZ-13 - Hemija zemljišta

Specifikacija predmeta
Naziv Hemija zemljišta
Akronim O-ML-14-HEMZ-13
Studijski program Melioracije zemljišta
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje: 1. znanja o hemijskom sastavu faza u zemljištu; strukturi i interakciji mineralnih i organskih materija u zemljištu; karakteristikama koloidnih materija u zemljištu; sorptivnim svojstvima zemljišta i uzročnicima i posledicama kiselosti i alkalnosti zemljišta i 2. veština primene metoda za ispitivanje hemijskih svojstava zemljišta i tumačenje dobijenih rezultata.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da objasni hemijski sastav faza u zemljištu i procese koji se odvijaju u zemljištu u zavisnosti od njegovih hemijskih svojstava, da izvrši izbor metoda za ispitivanje hemijskih karakteristika zemljišta, da protumači dobijene rezultate i donosi odluke o tehnikama za očuvanje i poboljšanje hemijskih svojstava zemljišta.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. Uvod – zemljište kao komponenta životne sredine; 2. Hemijski sastav zemljišta; 3. Zemljište kao višefazni sistem; 4. Čvrsta faza zemljišta – mineralni i organski deo; 4. Koloidi u zemljištu; 5. Sorpcija kao pojava u zemljištu; 6. Kiselost zemljišta; 7. Alkalnost zemljišta; 8. Pufernost zemljišta; 9. Tečna faza zemljišta; 10. Gasovita faza zemljišta.
    Sadržaj praktične nastave Određivanje: elementarnog sastava mineralnog dela zemljišta (ukupni sadržaji: Na, K i Mn), sadržaja organske materije, kapaciteta za adsorpciju katjona, sastava razmenljivih katjona, kapaciteta za fiksaciju kalijuma, reakcije zemljišta, sume adsorbovanih baznih katjona, hidrolitičke kiselosti, stepena zasićenosti zemljišta bazama, sadržaja mobilnog aluminijuma, svojstava zemljišnog rastvora.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom i laboratorijske vežbe. Predviđena je provera znanja putem 2 testa u toku teorijske nastave. Po završetku praktične nastave izvodi se jedan kolokvijum
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 25 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 15
    Seminari