Navigacija

O-VV-14-PVO1-13 - Posebno voćarstvo 1

Specifikacija predmeta
Naziv Posebno voćarstvo 1
Akronim O-VV-14-PVO1-13
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja iz taksonomije i morfologije, sortimenta i podloga, specifičnosti najvažnijih fenofaza, ekoloških specifičnosti, kao i specifičnosti agro- i pomotehnike pojedinih vrsta jabučastih voćaka (jabuka, kruška, dunja).
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje i razumevanje bioloških osobina jabučastih vrsta voćaka, sorti i podloga, kao i specifičnosti tehnologije gajenja ovih vrsta. Na kraju kursa student treba da bude osposobljen za deskripciju i prepoznavanje sorti, za utvrđivanje pogodnosti agroekoloških uslova za gajenje jabučastih voćaka, kao i za praktičnu primenu mera za podizanje i održavanje zasada ovih vrsta.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Teorijska nastava Predmet je podeljen na tri poglavlja koja obuhvataju različite vrste jabučastih voćaka: 1) Jabuka, 2) kruška i 3) Dunja. U okviru svakog poglavlja obradiće se sledeće metodske jedinice: Privredni značaj, Poreklo i rasprostranjenost, Sistematsko mesto i rodonačelnici, Morfološke i fiziološke osobine, Sorte, Podloge, Ekologija i Specifičnosti tehnologije gajenja.
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava: Upoznavanje sa osobinama privredno najznačajnijih sorti jabuke, kruške i dunje. Primena metoda za opis i determinaciju sorti jabučastih vrsta voćaka, kao i za ocenjivanje kvaliteta ploda (spoljašnjeg izgleda i ukusa).
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    4 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima. U toku nastave su predviđene dve provere znanja testovima, a na kraju praktične nastave (vežbi) predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20