Navigacija

O-PT-14-MSRT-13 - Mehanizacija za sportsko-rekreativne terene

Specifikacija predmeta
Naziv Mehanizacija za sportsko-rekreativne terene
Akronim O-PT-14-MSRT-13
Studijski program Poljoprivredna tehnika
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Specijalnih tipova traktora i samohodnih mašina; Osobine i eksploatacije mini radnih mašina; Mašine za uređenje terena pod snegom; Specijalni uslovi transporta zemljišta i drugih materijala u posebnim uslovima; Ergonomija i tehničke mera sigurnosti rada mašina u specijalnim uslovima; Savremeni trendovi i primeri pripreme, izgradnje, održavanja i korišćenja različitih tipova terena namenjenih sportu.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti su osposobljeni da: Poznaju, pravilno procene i primene tehničko-eksploatacione parametare specijalne mehanizacije i različitih tipova mašina u posebnim uslovima sportsko-rekreativnih terena određenih namena; Planiraju i primenjuju tehničke mere sigurnosti rada mašina u specifičnim uslovima rada na sportsko-rekreativnim terenima.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Mašine za osnovne radove na terenima posebne namene; Mašine za osnivanje i održavanje sportsko-rekreativnih terena; Problematika eksploatacije mašina u posebnim uslovima; Tehničke mere i sistemi eleminisanja problema erozije na terenima sa velikim nagibom; Tehnički sisitemi za navodnjavanje i odvodnjavanje sportsko-rekreativnih terena; Tendencija izgradnje i održavanja sportsko-rekreativnih terena u Svetu.
    Sadržaj praktične nastave Praktično upoznavanje studenata sa sistemima i sklopovima specifičnih mašina za osnivanje i održavanje sportsko-rekreativnih terena.
    Literatura
    1. Ilić N.S.: Sportski objekti, Beograd, 1998.
    2. Oljača, V.M., Raičević, M. D., Gligorević, B. K. (2016). Mehanizacija u melioracijama zemljišta, drugo dopunjeno izdanje. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu.
    3. Dragović Nada: Mehanizacija za protiverozione radove, Šumarski fakultet, Beograd, 2008
    4. Ćirović, G. (2009): Klasifikacija, kategorizacija i standardizacija sportskih objekata.: Menadžment i savremeno funkcionisanje sportskih centara. Asocijacija sportskih centara Srbije, Zlatibor
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 50
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30