O-KV-14-MAH-13 - Mikrobiološke metode analize hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Mikrobiološke metode analize hrane | |||
Akronim | O-KV-14-MAH-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija konzervisanja i vrenja | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja mikrobiloških metoda izolacije i identifikacije grupa mikroorganizama značajnih za proizvodnju i kontrolu hrane; mikrobiološke metode kontrole proizvodnje i ispitivanja ispravnosti proizvoda; sposobnost da vrši izolacije bakterija, kvasaca i plesni, njihovu identifikaciju, kontrolu proizvodnje i mikrobiološke analize ispravnosti proizvoda prema zakonskoj regulativi. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da: pokaže razumevanje karakteristika različitih grupa mikroorganizama značajnih za proizvodnju i kontrolu hrane ovlada metodama njihove izolacije i identifikacije, ispita mikrobiološku ispravnost proizvoda oceni dobijene rezultate samostalno i u grupnoj diskusiji, razvija kritičko i kreativno mišljenje o materijalu modula, | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Karakteristike grupa bakterija značajnih za kontrolu hrane i kvalitet proizvoda: ukupnog broja, aerobnih i anaerobnih, lipolitičnih, koliformnih, psihrotrofnih, termorezistentnih, acidogenih, proteolitičnih i kvasaca i plesni; osobina na osnovu kojih se mogu razdvajati pri izolaciji; metodama kontrole proizvodnje, metodama identifikacije patogenih bakterija, prema zakonskoj regulativi. | |||
Sadržaj praktične nastave | Praktične vežbe u navedenim oblastima: metode izolacije i identifikacije navedenih različitih grupa bakterija, patogenih bakterija, kvasaca, plesni, metode kontrole proizvodnje. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari |