Navigacija

O-ML-14-ZZE-13 - Zaštita zemljišta od erozije

Specifikacija predmeta
Naziv Zaštita zemljišta od erozije
Akronim O-ML-14-ZZE-13
Studijski program Melioracije zemljišta
Modul
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima / Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Upoznavanje sa principima zaštite zemljišta i voda, pravilnog korišćenja zemljišta, uslova za primenu mera i klasifikaciju postupaka zaštite zemljišta i voda. Sagledavanje funkcionalnih karakteristika mera za zaštitu zemljišta i voda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju kursa student bi trebalo da pokaže detaljno poznavanje uzroka erozije zemljišta, primene adekvatnih mera zaštite zemljišta od erozije, kao i sposobnost pravilne realizacije mera zaštite zemljišta od erozije. Veština primene adekvatne metodologije pristupa projektovanja i izrade različitih protiverozionih objekata, (bioloških, tehničkih).
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Mere zaštite zemljišta od erozije: Preventivne mere zaštite zemljišta: pravilno korišćenje zemljišta, pravilna orijentacija putne mreže i vrsta puteva u poljoprivrednoj proizvodnji, primena zaštitnog plodoreda, korišćenje zemljišta uz očuvanje fizičko-mehaničkih osobina; Direktne mere: Protiverozione agrotehničke mere; Biološke mere
    Sadržaj praktične nastave Tehničke mere: Objekti za zaštitu zemljišta koji se podižu u slivu (na padini); Objekti u koritu vodotoka.
    Literatura
    1. Spalević, B. (1997). Konzervacija zemljišta i voda. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet. • Ćosić, M. (2018). Zaštita zemljišta od erozije, praktikum, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava sa izvođenjem studenata na teren i upoznavanjem sa praktičnom problematikom i rešenjima. U okviru vežbi izrada elaborata koja prati celokupnu problematiku nastavne discipline.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari