O-TA-14-ANHE-13 - Analitička hemija
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Analitička hemija | |||
Akronim | O-TA-14-ANHE-13 | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnologija animalnih proizvoda | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | Položeni ispit iz Opšte hemije | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava sticanje: znanja iz principa i primene hemijske analize prehrambenih uzoraka, proračun osnovnih veličina i parametara bitnih za hemijsku analizu, veština eksperimentalnog rada koja razvija sposobnosti primene klasičnih metoda hemijske analize koje omogućavaju pouzdanu identifikaciju i predstavljaju preduslov za primenu instrumentalnih metoda. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da: 1. zna definicije, terminologiju i jedinice kojima se opisuju analitički podaci; 2. definiše mogućnost primene klasičnih metoda; 3. rešava hemijske zadatke u analitici hrane; 4. savlada pravila rada za izvođenje hemijske analize; 5. zna da izabere tehnike kojima se može izvesti hemijska analiza; 6. ima sposobnost da interpretira i proceni rezultate hemijske analize. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Principi i oblast primene analitičke hemije. Kriterijumi za izbor analitičke metode. Hemija vodenih rastvora: homogena i heterogena ravnoteža. Uzorkovanje i priprema uzoraka za hemijsku analizu. Kvantitativna hemijska analiza: principi i podela metoda: gravimetrijska i volumetrijska analiza. Osnovni principi i primena instrumentalnih metoda za analizu prehrambenih proizvoda. | |||
Sadržaj praktične nastave | Kvalitativna hemijska analiza: dokazivanje katjona od I do V analitičke grupe; dokazivanje anjona. Gravimetrija: metode taloženja i volatilizacije. Volumetrija: a) metode kiselo-bazne titracije; b) metode precipitacije; b) metode građenja kompleksa; g) metode oksido-redukcije. Papirna hromatografija. Potenciometrija. Interpretacija rezultata matematičkom statistikom. Završna analiza. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 4 | |||
Metode izvođenja nastave | Teorijska i praktična laboratorijska nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom će se držati u svim oblastima u različitim odnosima. Provera znanja testom ide posle svake oblasti pređene na predavanjima (ukupno 3). Kolokvijumi prate eksperimentalnu nastavu (vežbanje) (ukupno 2). Oralna i video prezentacija, hemijska analitika, računske vežbe. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 5 | Pismeni ispit | 25 | |
Praktična nastava | 10 | Usmeni ispit | 25 | |
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 30 | |||
Seminari | 5 |