Navigacija

O-HK-14-AGRH-13 - Agrohemija

Specifikacija predmeta
Naziv Agrohemija
Akronim O-HK-14-AGRH-13
Studijski program Biljna proizvodnja
Modul Hortikultura
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Znanje o: uticaju sastava i agrohemijskih svojstava zemljišta na plodnost zemljišta i primenu đubriva; tehnologiji proizvodnje, sastavu i primeni đubriva; određivanju i primeni potrebnih količina đubriva; uticaju đubrenja na biljke i životnu sredinu. Veštine: ispitivanja hemijskih svojstava zemljišta i đubriva, tumačenja dobijenih rezultata, određivanja i primene potrebnih količina đubriva.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju odslušanog programa student treba da poseduje sposobnost da izvrši izbor vrste i količine đubriva, kao i da odredi vreme njihove primene, u zavisnosti od rezultata hemijske analize zemljišta, potreba gajenih biljaka i karakteristika đubriva.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Svojstva koja utiču na pristupačnost elemenata u zemljištu: sastav zemljišta, adsorpcija jona, reakcija, organska materija, vodno-vazdušni režim zemljišta, oksido- redukcioni procesi. Makro (N, P, K, Mg, Ca, S) i mikroelementi (Fe, B, Cu, Zn, Mn, Mo, Cl, Ni): poreklo, sadržaj, ponašanje u zemljištu. Podela đubriva i njihova svojstva. Ponašanje hraniva iz đubriva u zemljištu. Uticaj đubrenja na prinos.
    Sadržaj praktične nastave Uzorkovanje zemljišta. Određivanje sadržaja: ukupnog azota, biljkama pristupačnog azota, lakopristupačnog fosfora i kalijuma i pristupačnih mikroelemenata u zemljištu. Kvalitativno dokazivanje jonova u rastvoru nepoznatnog đubriva. Određivanje sadržaja: azota u azotnim đubrivima, fosfora u superfosfatu, kalijuma u kalijumovim đubrivima. Mešana đubriva. Određivanje potrebne količine đubriva.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom i praktična nastava. U toku teorijske nastave predviđena su dva testa. Po završetku praktične nastave izvodi se jedan kolokvijum.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 40
    Seminari