Navigacija

D-VV-20-SSV - Stvaranje sorti voćaka i vinove loze

Specifikacija predmeta
Naziv Stvaranje sorti voćaka i vinove loze
Akronim D-VV-20-SSV
Studijski program Poljoprivredne nauke
Modul Voćarstvo i vinogradarstvo
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o važnijim načinima za stvaranje novih sorti voćaka i vinove loze kroz savladavanje tehnika hibridizacije, mutacija i selekcije, kao i značajnijim rezultatima oplemenjivanja kod pojedinih vrsti voćaka i vinove loze primenom metoda aktivne nastave i korišćenja savremene literature.
      Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju predmeta student treba da bude osposobljen za uspešno korišćenje metoda za stvaranje novih sorti voćaka i vinove loze; pravilan izbor i primenu rezultata oplemenjivanja u praksi; efikasno učenje, timski rad, kritičko mišljenje, prezentaciju znanja i evaluaciju nastave i ishoda učenja. Stečena znanja studentu treba da omoguće samostalni naučni rad i saopštavanje dobijenih rezultata.
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave Hibridizacija (spontana i planska, bliska i udaljena, divergentna i konvergentna, inbriding, heterozis); Mutacije (genske, hromozomske, prirodne, indukovane, mutageni tretman); Selekcija (prirodna, veštačka, masovna, individualna, klonska selekcija); Rezultati oplemenjivanja pojedinih vrsti voćaka i vinove loze (ciljevi oplemenjivanja po vrstama, pregled značajnijih programa oplemenjivanja).
      Sadržaj praktične nastave Primena metoda hibridizacije, mutacija i selekcije; Upoznavanje sa značajnijim programima oplemenjivanja i karakteristikama novostvorenih sorti voćaka i vinove loze.
      Literatura
      1. Nikolić, D. 2012. Oplemenjivanje vinove loze. Fleš, Zemun.
      2. Mišić, P. 1987. Opšte oplemenjivanje voćaka. Nolit, Beograd.
      3. Mišić, P. 2002. Specijalno oplemenjivanje voćaka. Institut za istraživanja u poljoprivredi "Srbija" i Partenon, Beograd.
      4. Cindrić, P., Korać, N., Kovač, V. 1994. Sorte vinove loze. Prometej, Novi Sad.
      5. Janick, J., Moore, J.N. 1996. Fruit breeding (Volume I-III). John Wiley and Sons, Inc.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      6 0 4
      Metode izvođenja nastave Nastavna aktivnost će se odvijati u vidu teorijske i praktične nastave i konsultacija sa kandidatima. Predviđena je izrada i javna odbrana seminarskog rada.
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
      Praktična nastava 10 Usmeni ispit 50
      Projekti 20
      Kolokvijumi
      Seminari 20