Navigacija

M-VO-20-OPVV - Organska proizvodnja voća i grožđa

Specifikacija predmeta
Naziv Organska proizvodnja voća i grožđa
Akronim M-VO-20-OPVV
Studijski program Voćarstvo i Vinogradarstvo i vinarstvo
Modul Voćarstvo
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 4.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o osnovnim agronomskim aspektima tehnologije proizvodnje voća i grožđa po organskim principima i o biološkim krakteristika vrsta i sorti voćaka i vinove loze.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže poznavanje najpovoljnijeg lokaliteta i ekspozicije terena, veštinu korišćenja različitih metoda u održavanju zemljišta i izbalansiranoj ishrani voćaka i vinove loze, upozna agrotehničke mera u optimizaciji uslova poljoprivrednog staništa u uslovima organske proizvodnje, upozna otporne i tolerantne vrste i sorte, rezidbu i sistem gajenja voćaka i vinove loze.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Izbor vrsta i sorti voćaka i vinove loze pogodnih za organsku proizvodnju; Klimatski regioni u Evropi i vinogradarske zone; Agrotehničke mere: održavanje zemljišta, đubrenje, navodnjavanje u; Rezidba, Zaštita u organskom voćnjaku i vinogradu; Berba, pakovanje i čuvanje u organskoj proizvodnji voća i grožđa; Organska proizvodnja u zaštićenom prostoru.
    Sadržaj praktične nastave Na vežbama iz organske proizvodnje voća izučavaće se sledljivost proizvodnje, etiketiranje; poređenje nutritivnog sastava organski i konvencionalno proizvedenog voća, organska proizvodnja pro i contra. Iz organske proizvodnje grožđa radiće se konverzija konvencionalne u organsku proizvodnju, pravila i postupci. Na kraju semestra predviđa se izrada seminarskog rada i debata.
    Literatura
    1. Sivčev, B., Ruml, M., Sivčev, I., Ranković-Vasić, Z. (2015). Organska proizvodnja grožđa. Monografija. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu.
    2. Lind, K., Lafer, G., Schloffer, K., Innerhofer, G., Meister, H. (2003). Organic Fruit Growing. CABI publishing, Wallingford, Oxon OX10 8DE, UK
    3. Koul, O., Cuperus G.W. (eds). (2007). Ecologically Based Integrated Pest Management. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK.
    4. Givens, D.I., Baxter, S., Minihane A.M., Shaw, E. (eds). (2008). Health Benefits of Organic Food: Effects of the Environment. CABI International, Walington, Oxfordshire OX10 8DE, UK.
    5. Rombough, L. (2002). The Grape Grower. A Guide to Organic Viticulture. CHELSEA GREEN PUBLISHING.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Interaktivna teorijska i praktična nastava, debata, konsultacije, seminarski radovi, rad na terenu
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 25
    Praktična nastava Usmeni ispit 25
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 20