Navigacija

M-MH-20-EMIK - Ekološka mikrobiologija

Specifikacija predmeta
Naziv Ekološka mikrobiologija
Akronim M-MH-20-EMIK
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane i životne sredine
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima . Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta da omogući razumevanje diverziteta mikroorganizama u ekosistemima, značaj bakterija stimulatora biljnog rasta, primene mikroorganizama u procesima bioremedijacije i biokonverzije agroindustrijskog otpada. Multidisciplinarni pristup u proučavanju i karakterizaciji ekosistema i upoznavanje sa metodama za detekciju saprofitnih i humanih patogenih mikroorganizama u životnoj sredini.
    Ishodi učenja (stečena znanja) da opiše međusobne interakcije između mikorobnih populacija i njihov odnos sa biljkama, da formuliše uticaj ekoloških faktora na mikroorganizme, da dovede u vezu ekološke probleme u poljoprivredi i kontaminaciju zemljišta i voda sa mogućnošću praktične primene mikroorganizama u bioremedijacija, biofertilizaciji i proizvodnj i zdrastveno bezbedne hrane
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Mikrobne zajednice u različitim ekosistemima. Uticaj ekoloških faktora na mikrobni rast, Interakcije između mikrobnim populacijama. Odnos mikroorganizama i biljaka, rizosfera, bakterije stimulatori biljnog rasta. Uloga mikroorganizama u održivoj poljoprivredi, bioremedijaciji i biokonverziji agroindustrijskog otpada. Mikroorganizmi kao kontaminanti svežeg povrća i voća.
    Sadržaj praktične nastave Izolacija i identifikacija saprofitnih i patogenih mikroorganizama iz prirodnih sreredina, određivanje brojnosti i aktivnosti mikroorganizama iz životne sredine i analiza rezultata u pisanoj i usmenoj formi.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 0 0.13333333333333333
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom, seminari, konsultacije i mentorski rad, casestudy, e-learning
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 20 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 40
    Projekti 20
    Kolokvijumi 20
    Seminari