Navigacija

M-BI-20-SEPT - Sigurnost u ekspoataciji poljoprivredne tehnike

Specifikacija predmeta
Naziv Sigurnost u ekspoataciji poljoprivredne tehnike
Akronim M-BI-20-SEPT
Studijski program Poljoprivreda
Modul Biotehnički i informacioni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Opasnosti u radnim procesima. Radni delovi poljoprivrednih mašina i njihove funkcija kao izvor opasnosti (analiza opasnih mesta, obeležavanje i oznake opasnih mesta na mašinama). Strategija sigurnog rada ljudi i mašina u poljoprivredi. Rizične radne operacije u poljoprivredi. Buka, vibracije, mere zaštite. Analize nesreća u poljoprivredi. Tehničke mere sigurnosti u toku rada poljoprivredne tehnike.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Studenti treba da: Pravilno procene i primene tehničko-eksploatacione parametare poljoprivredne tehnike sa aspekta sigurnosti u uslovima poljoprivrednih ili sličnih radova. Planiraju, koriste i primenjuju tehničke mere sigurnosti rada tehnike u poljoprivredi. Procene mogućnosti i otklone moguće opasnosti u eksploataciji poljoprivredne tehnike.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Osnovni pokazatelji opasnosti u poljoprivredi. Opasnosti u radu vučno - pogonskih mašina. Opasnosti u radu priključnih mašina. Opasnosti u radu samohodnih radnih mašina. Opasnosti u poljoprivrednom transportu. Uslovi bezbednosti u radu poljoprivrednih mašina. Opšta pravila EU o sigurnosti u radu poljoprivrednih mašina. Preventivno inžinjerstvo u eksploataciji poljoprivrednih mašina.
    Sadržaj praktične nastave Praktično upoznavanje studenata sa sistemima i sklopovima mašina, koji zahtevaju posebnu pažnju u toku eksploatacije, sa ciljem smanjenja rizika od nesrećnih slučajeva i sugurnog rada.
    Literatura
    1. Oljača, V.M., Raičević, D., Gligorević, K. (2016). Mehanizacija u melioracijama zemljišta. Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu.
    2. Oljača, V.M., i grupa autora (2007). Opasnosti i nesreće u eksploataciji mobilne poljoprivredne mehanizacije, Monografija, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu.
    3. Nikolić, R. i saradnici (2009). Mehaničke i termičke povrede u poljoprivredi. Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet.
    4. OECD (2016). Guidance on safety performance indicators, OECD Enviroment, Helth and Safety Publications.
    5. Zakon, propisi i standardi o bezbednosti radova u poljoprivredi, Službeni glasnik RS, br. 101/2005 i 91/2015, Beograd, 2016.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska nastava, praktična nastava.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 50
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30