Navigacija

M-HK-20-NHB - Navodnjavanje hortikulturnog bilja

Specifikacija predmeta
Naziv Navodnjavanje hortikulturnog bilja
Akronim M-HK-20-NHB
Studijski program Poljoprivreda
Modul Hortikultura
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja o metodama navodnjavanja, potrebama hortikulturnih biljaka za vodom, režimu njihovog zalivanja i osetljivosti na nedostatak vode. Student treba da stekne znanja za adekvatno korišćenje sistema za navodnjavanje i da obezbedi visoku uniformnost zalivanja.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da pokaže veštinu povezivanja teorijskog znanja sa konkretnim zadacima u procesu pripreme zemljišta za zasnivanje raznih hortikulturnih biljaka i njihovom navodnjavanju.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Opšti pojmovi o hortikulturnim biljkama i priprema zemljišta za zasnivanje raznih hortikulturnih biljaka (ravnanje, rastresanje, đubrenje). Navodnjavanje hortikulturnih biljaka (potrebe za vodom, osetljivost na nedostatak vode, režim navodnjavanja, uniformnost zalivanja). Izbor metode navodnjavanja.
    Sadržaj praktične nastave Izbor biljke, analiza vodno fizičkih i hemijskih karakteristika zemljišta ili podloge na kojoj se gaji određena kultura, analiza klimatskih uslova, određivanje potrebnih količina vode, izbor režima i metoda navodnjavanja (norma, vreme i broj zalivanja).
    Literatura
    1. Stričević, R. (2007). Navodnjavanje: Osnove projektovanja i upravljanja sistemima. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava sa izvođenjem studenata na teren i upoznavanjem sa praktičnom problematikom i rešenjima. U okviru vežbi izrada elaborata koja prati celokupnu problematiku nastavne discipline
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 20 Usmeni ispit 40
    Projekti 15
    Kolokvijumi 20
    Seminari