Navigacija

O-UB-20-SP - Sanitacija pogona

Specifikacija predmeta
Naziv Sanitacija pogona
Akronim O-UB-20-SP
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da pruži studentu osnovne pojmove i principe sanitacije prehrambenih pogona i da omogući logičko povezivanje teorijskih osnova i praktične primene sredstava za sanitaciju.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Sticanje znanja iz oblasti izvora kontaminacije i sanitacije pogona prehrambene industrije; sposobnost primene i ispitivanje aktivnosti sredstava za pranje, dezinfekciju i ličnu higijenu; kontrola deratizacije; osposobljenost za korišćenje literature i drugih informacija za poboljšanje nivoa znanja; timski rad; kritičko i kreativno mišljenje; prezentacija stečenih znanja i procena odvijanja nastavnog procesa.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Osnovni principi sanitacije, osnovni izvori kontaminacije u prehrambenoj industriji, higijena zaposlenih, sredstva za pranje i sanitaciju i načini delovanja, osobine površina koje dolaze u kontakt sa hranom, biofilmovi i njihovo uklanjanje, značaj vode za sanitaciju, kontrola štetočina, značaj rasporeda opreme u pogonu za primenu pravilne sanitacije, značaj pravilnog strujanja vazduha.
    Sadržaj praktične nastave Određivanje jačine sredstava za sanitaciju, praktično određivanje mikrobiološke kontaminacije u pogonima za proizvodnju prehrambenih proizvoda, praćenje efikasnosti primene pojedinih sredstava za sanitaciju.
    Literatura
    1. Principles of Food Sanitation
    2. Food Plant Sanitation: Design, Maintenance, and Good Manufacturing Practices
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Klasična nastava, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave, kooperativne u grupama studenata i timske nastave, kao i korišćenje platforme za elektronsko učenje.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 5