Navigacija

O-KV-20-MAH - Mikrobiološke metode analize hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiološke metode analize hrane
Akronim O-KV-20-MAH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija konzervisanja i vrenja
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja mikrobiloških metoda izolacije i identifikacije grupa mikroorganizama značajnih za proizvodnju i kontrolu hrane; mikrobiološke metode kontrole proizvodnje i ispitivanja ispravnosti proizvoda; sposobnost da vrši izolacije bakterija, kvasaca i plesni, njihovu identifikaciju, kontrolu proizvodnje i mikrobiološke analize ispravnosti proizvoda prema zakonskoj regulativi.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da: pokaže razumevanje karakteristika različitih grupa mikroorganizama značajnih za proizvodnju i kontrolu hrane ovlada metodama njihove izolacije i identifikacije, ispita mikrobiološku ispravnost proizvoda oceni dobijene rezultate samostalno i u grupnoj diskusiji, razvija kritičko i kreativno mišljenje o materijalu modula,
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Karakteristike grupa bakterija značajnih za kontrolu hrane i kvalitet proizvoda: ukupnog broja, aerobnih i anaerobnih, lipolitičnih, koliformnih, psihrotrofnih, termorezistentnih, acidogenih, proteolitičnih i kvasaca i plesni; osobina na osnovu kojih se mogu razdvajati pri izolaciji; metodama kontrole proizvodnje, metodama identifikacije patogenih bakterija, prema zakonskoj regulativi.
    Sadržaj praktične nastave Praktične vežbe u navedenim oblastima: metode izolacije i identifikacije navedenih različitih grupa bakterija, patogenih bakterija, kvasaca, plesni, metode kontrole proizvodnje.
    Literatura
    1. Radulović, Z., Petrušić, M. (2011): Mikrobiološke metode analiza hrane, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija
    2. Pravilnik o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bili kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa Sl. Glasnik 72/10
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari