Navigacija

O-FM-20-FU - Fungicidi

Specifikacija predmeta
Naziv Fungicidi
Akronim O-FM-20-FU
Studijski program Fitomedicina
Modul Fitomedicina
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Položen ispit iz predmeta Opšta fitofarmacija Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Da upozna studente sa najvažnijim grupama fungicida i njihovima osobinama (fizičko-hemijska svojstva, mehanizam delovanja, spektar primene, rizik od razvoja rezistentnosti), u cilju osposobljavanja za racionalno i samostalno donošenje odluka o izboru, načinu i vremenu bezbedne primene pojedinih jedinjenja, u zaštiti bilja od prouzrokovača biljnih bolesti.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Po završetku kursa iz ovog predmeta, student treba da poznaje osnovne osobine (fizičko-hemijska svojstva, mehanizam delovanja, spektar primene, rizik od razvoja rezistentnosti, perzistentnost, fitotoksičnost, uticaj na korisne i neciljne organizme, toksikološke i ekotoksikološke osobine), najvažnijih hemijskih grupa i jedinjenja koja se koriste kao fungicidi u zaštiti bilja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Istorijski razvoj i podela fungicida; Osnovne karakteristike fungicida sa nespecifičnim delovanjem; inhibitora sinteze nukleinskih kiselina; inhibitora deobe ćelije; inhibitora ćelijskog disanja; inhibitora sinteze amino kiselina i proteina; inhibitora elektronskog transporta; inhibitora biosinteze sterola; klasifikovanih fungicida; fungicida nepoznatog mehanizma delovanja
    Sadržaj praktične nastave Praktična nastava: Biotest sa fungicidima u laboratoriji i laboratoriji. Poljski ogledi sa fungicidima. Statistička obrada dobijenih rezulatata u laboratorijskim i poljskim ogledima sa fungicidima.
    Literatura
    1. Stević, M. (2020): Fungicidi. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet (216 str.). Izdanje u štampanom obliku; ISBN 978-86-7834-356-8; COBISS.SR-ID 283635980.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Teorijska i praktična nastava u kombinaciji sa interaktivnom nastavom. U okviru predavanja predviđena je jedna provera znanja u vidu završnog testa. Nakon izvođenja svih vežbi predviđeno je polaganje kolokvijuma.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 25 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi 15
    Seminari