Navigacija

O-ZH-20-MIKZ - Mikrobiologija zemljišta

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiologija zemljišta
Akronim O-ZH-20-MIKZ
Studijski program Zaštita životne sredine u proizvodnji hrane
Modul Zaštita životne sredine u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima . Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta predmet treba da omogući studentu znanje/razumevanje o morfološkom, fiziološkom diverzitetu mikroorgamizama u zemeljištu, njihovoj međusobnoj intereakciji kao i intereakciji sa biljkama i ulogom u zemljištu. Predmet treba da omogući studentu razumevanje uloge mikroorganizama
    Ishodi učenja (stečena znanja) da opiše osnovne karakteristike mikroorganizama u zemljištu i definiše predstavnike grupa mikroorganizama. Definiše i opiše mikrobne interakcije i dovede u vezu ishranu biljaka, plodnost zemljišta i mikroorganizme. Da diskutuje o agronomskim praksama i mikroorganizmimima i analizira značaj diverziteta mikroorganizama u zemljištu i poljoprivrednoj proizvodnji.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave opšta mikrobiologija, značaj mikrobnog diverziteta u zemljištu, Rizosfera i uloga mikroorganizma u ishrani biljaka. Uloga mikroorganizama u pedogenezi i. humifikaciji. Agronomske prakse i mikroorganizmi. Mikroorganizmi kao biofertilizatori, biokontrolni agensi. Uloga mikroorganizama u procesima kompostiranja, proizvodnji stajnjaka i bioremedijaciji.
    Sadržaj praktične nastave principi rada u mikrobiološkoj laboratoriji. Biodiverzitet mikroorganizama u zemljištu Metode izolacije i identifikacije bakterija, aktinomiceta i gljiva. Humifikacija, azotofiksacija, nitrifikacija. Mikroorganizmi i bioremedijacija. Mikrobiološki kvalitet svežeg povrća
    Literatura
    1. Raičević , V., Lalević , B., Kljujev , I., Petrović , J. (2010) . Ekološka mikrobiologija. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet .
    2. Kljujev , I., Jovičić - Petrović , J. (2013) . Praktikum iz Mikrobiologije zemljišta sa radnim listovima. Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet .
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 1 1
    Metode izvođenja nastave Predavanja, laboratorijske vežbe, interaktivna nastava, e-learning
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti 10
    Kolokvijumi 20
    Seminari