Navigacija

O-UB-20-EOP - Ekonomika i organizacija preduzeća

Specifikacija predmeta
Naziv Ekonomika i organizacija preduzeća
Akronim O-UB-20-EOP
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet omogućava studentu sticanje: znanja o osnovnim elementima ekonomike i organizacije preduzeća, upoznavanje i ovladavanje sa metodama upravljanja, povezivanje znanja iz različitih oblasti, rešavanje konkretnih problema u praksi u cilju poboljšanja poslovnih rezultata.
    Ishodi učenja (stečena znanja) razvijanje veština kritičkog mišljenja o problemima iz oblasti ekonomike i organizacije preduzeća; analizirnje i ocenjivanje faktora koji utiču na proizvodni proces; primena savremenih metoda metoda upravljanja i instumenata za analizu ostvarenih ekonomskih rezultata; sastavljnje analitčkih kalkulacije proizvodnje i prerede; razumevanje upravljanja i razvoja poslovnih sistema za preradu poljoprivrednih proizvoda
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave 1. determinante preduzeća i organizaciona struktura; 2. sredstva preduzeća; 3. utrošci elemenata proizvodnje; 4. kapaciteti preduzeća; 5. troškovi, kalkulacije, ekonomski principi poslovanja i rezultati poslovanja; 6. razvoj preduzeća i problemi upravljanja poslovnim sistemima za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.
    Sadržaj praktične nastave 1. faktori proizvodnje i njihovo iskorišćavanje; 2. utrošci i troškovi elemenata proizvodnje; 3. sastavljanje analitičkih kalkulacija; 4. racionalnnost iskorišćavanja kapacitteta preduzeća; 5. izračunavanje osnovnih pokazatelja ekonomije preduzeća; 6 rešavanje konkretnih problema u poslovnim sistemima za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda
    Literatura
    1. Munćan, P., Rajić, Z., Gogić, P., Živković, D. (2009): Ekonomika i organizacija preduzeća, Poljoprivredni fakultet, Beograd
    2. Gogić P. (2014): Teorija troškova sa kalkulacijama u proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda, Poljoprivredni fakultet, Beograd
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 2
    Metode izvođenja nastave Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom primenjuju se u svim nastavnim poglavljima u određenom obimu. Praktična nastava izvodi su u vežbaonici. Provera znanja testovima. Pismeni kolokvijum predviđa se u oblasti : sastavljanje analitičkih kalkulacija, racionalnog iskorišćavanja raspoloživih kapaciteta preduzeća i izračunavanja osnovnih pokazatelja ekonomije preduzeća.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 50
    Projekti
    Kolokvijumi 40
    Seminari