O-UB-20-EOP - Ekonomika i organizacija preduzeća
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Ekonomika i organizacija preduzeća | |||
Akronim | O-UB-20-EOP | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet omogućava studentu sticanje: znanja o osnovnim elementima ekonomike i organizacije preduzeća, upoznavanje i ovladavanje sa metodama upravljanja, povezivanje znanja iz različitih oblasti, rešavanje konkretnih problema u praksi u cilju poboljšanja poslovnih rezultata. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | razvijanje veština kritičkog mišljenja o problemima iz oblasti ekonomike i organizacije preduzeća; analizirnje i ocenjivanje faktora koji utiču na proizvodni proces; primena savremenih metoda metoda upravljanja i instumenata za analizu ostvarenih ekonomskih rezultata; sastavljnje analitčkih kalkulacije proizvodnje i prerede; razumevanje upravljanja i razvoja poslovnih sistema za preradu poljoprivrednih proizvoda | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | 1. determinante preduzeća i organizaciona struktura; 2. sredstva preduzeća; 3. utrošci elemenata proizvodnje; 4. kapaciteti preduzeća; 5. troškovi, kalkulacije, ekonomski principi poslovanja i rezultati poslovanja; 6. razvoj preduzeća i problemi upravljanja poslovnim sistemima za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda. | |||
Sadržaj praktične nastave | 1. faktori proizvodnje i njihovo iskorišćavanje; 2. utrošci i troškovi elemenata proizvodnje; 3. sastavljanje analitičkih kalkulacija; 4. racionalnnost iskorišćavanja kapacitteta preduzeća; 5. izračunavanje osnovnih pokazatelja ekonomije preduzeća; 6 rešavanje konkretnih problema u poslovnim sistemima za proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Predavanja u kombinaciji sa interaktivnom nastavom primenjuju se u svim nastavnim poglavljima u određenom obimu. Praktična nastava izvodi su u vežbaonici. Provera znanja testovima. Pismeni kolokvijum predviđa se u oblasti : sastavljanje analitičkih kalkulacija, racionalnog iskorišćavanja raspoloživih kapaciteta preduzeća i izračunavanja osnovnih pokazatelja ekonomije preduzeća. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | 10 | Pismeni ispit | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 50 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | 40 | |||
Seminari |